Vi behöver strategier

on

Botkyrkabyggen ska stamrenovera tusentals bostäder, bygga nya bostäder och samtidigt förvalta våra bostäder med nöjda hyresgäster. Allt detta ska ske på ett hållbart sätt där vi får ihop ekonomin för företaget, säkerställer hänsyn till miljö och klimat och samtidigt ser till att våra nuvarande och kommande hyresgäster har råd att bo. Det kallar jag en riktig utmaning. Många av våra kollegor i både allmännyttan och bland de privata aktörerna undrar hur detta ska gå till. För detta krävs genomtänkta strategier.

Till att börja med måste man sätta mål och det har vi gjort. Botkyrkabyggen ska stamrenovera 8.500 bostäder tom år 2030. Vi har också sagt att bolaget ska medverka till att det byggs ca 300 bostäder per år from 202 fram till år 2030. Därutöver ska våra hyresgäster trivas och vara nöjda.

Då kommer frågan hur vi ska nå målen. Det behövs både planer och strategier. Genomförandet måste ske på ett sätt så att vi inte tar för stora risker. Förståelsen för om en allmännytta i tider av stor bostadsbrist, när allt är uthyrt och räntorna befinner sig på låga nivåer,  tar så stora risker att det får negativa konsekvenser ägarens ekonomi, dvs kommunen och skattebetalarna – är mycket liten. Utmaningarna på vägen är flera.

Processerna för att bygga nytt är långa, kostsamma och delvis oförutsägbara. Arbetet med en detaljplan kan plötsligt ta stopp och tvingas ligga på ”is” ett tag, samtidigt som det plötsligt kan lossna och landa i en fastställd plan med stora förväntningar på nya bostäder. Det innebär att man måste ha både byggklar mark och byggberedskap i organisationen, om man ska klara av att bygga nytt. Allt detta måste ske till ett pris som gör att hyresgästerna har råd att bo och att vi inte fördyrar boendet på samhällets bekostnad. Samtidigt så måste vi säkerställa att vi bygger det som efterfrågas. Det innebär att vi måste vara skickliga beställare och handla upp på rätt sätt och i rätt tid.

Stambyten och renoveringar är något enklare att planera och genomföra. Dock är priset för de åtgärder som måste genomföras avgörande för bolagets ekonomi, särskilt om- som det gör för Botkyrkabyggen – det gäller 80% av bostäderna. Här gäller det precis som i nyproduktionen att vara en skicklig beställare med en bra order i rätt tid.

För hyresgästernas del är bolagets ekonomi också viktigt i ett längre perspektiv. Den frågan som alla hyresgäster dock ställer vid en stamrenovering är: Vad blir den nya hyran? Det beror på vilka standardhöjande åtgärder hyresvärden genomför i samband med renoveringen. Botkyrkabyggen renoverar på basnivå, sedan är det upp till hyresgästen att bestämma om sitt hem och eventuellt beställa tillval som exempelvis nya tapeter.

Hyresgästerna ska vara med och påverka vilka standardhöjande åtgärder som ska genomföras, samtidigt som hyresvärden måste ta ett ansvar inte bara för dagens utan även för framtidens hyresgäster.

Botkyrkabyggen har strategier, men dessa måste ständigt utvärderas, ev omprövas och utvecklas för vi ska nå målen. Vi måste fokusera, samarbeta internt, samverka med vår ägare och våra hyresgäster och ha tro på vår egen förmåga utan att vara självgoda. Vi behöver inspireras av de som lyckas både inom och utanför vår egen bransch. Då har vi chansen att vi nå det mål som få tror att vi klarar.

Nästa vecka ska jag bland annat få en guidad tur på Krögarvägen 2 i Fittja och ta den av en analys om utvecklingsmöjligheterna i Alby.