Utredningens förslag går för långt

Hyresgästutredningen har nyligen överlämnat sitt betänkande ”Stärkt ställning för hyresgäster” (SOU 2017:33) till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Särskild utredare har varit riksdagsledamoten Agneta Börjesson (MP).

Utredningen föreslår bland annat att högre krav ställs på hyresvärdens information och att större hänsyn tas till hyresgästers intressen vid prövningen av om en ombyggnation ska tillåtas. Att ge hyresgästerna större makt över renoveringarna kan låta bra. Utredaren konstaterar dock att förslaget skulle kunna göra det mindre intressant att äga och förvalta hyresfastigheter. Hon varnar också för att det kan leda till att det byggs färre nya hyresrätter.

Ytterst handlar detta om den viktiga balansen mellan sittande hyresgästs konsumentskydd som ska vägas mot fastighetsägarens ansvar och förutsättningar att bedriva en långsiktigt rationell fastighetsförvaltning. Jag anser att förslaget gör att den här känsliga intressebalansen tippar över och att fastighetsägaren ytterst fråntas möjligheten till att ta ansvar för de egna fastigheterna.

Redan dagens regelverk innebär att det ställs höga krav på fastighetsägaren. Hyresvärden måste få samtliga hyresgästers godkännande innan renoveringen kan genomföras. Får man inte det måste åtgärderna prövas av hyresnämnden. Självklart måste vi även förhandla om den nya hyran med hyresgästföreningen. Vi förbinder oss även att informera löpande inför och under själva genomförandet. Samtidigt ska vi i enlighet med lagen om offentlig upphandling handla upp projektet och planera för dess genomförande. Våra erfarenheter visar att detta redan idag är en tuff process och att ytterligare skärpa till lagstiftningen skulle innebära en risk för både fördyringar och att en hel del renoveringar inte kan genomföras.

Botkyrkabyggen vill behålla sina hyresgäster och ser det som självklart att renovera hållbart. Ekonomin måste gå ihop för både hyresgästerna och bolaget och vi måste slå vakt om miljön och klimatet för framtida generationer. Botkyrkabyggen har dessutom en tuffare utmaning än många andra hyresvärdar eftersom 80% av våra fastigheter är miljonprogram och står inför renovering (stambyten) inom kort. Med dagens priser räknat kommer det att kosta runt 8 miljarder. Det innebär att vi måste hitta ett rationellt och priseffektivt sätt och inte genomföra mer än det nödvändigaste.

Att hitta en modell och ekonomin för detta är ett gemensamt ansvar när vi förhandlar om hyrorna och förvaltar vårt hyressättningssystem Rättvis hyra tillsammans med hyresgästföreningen. Botkyrkabyggen måste skapa en industriell hantering av de kommande stambytena och genomföra dem på ett mycket rationellt sätt, annars så kommer det att bli än dyrare och riskera ekonomin i hela bolaget med förödande konsekvenser.

Samtidigt kan jag hålla med utredaren om att det är rimligt att skärpa kraven på delar av processen. Botkyrkabyggen nomineras och får pris för vårt projekt i Fittja. Det handlar om stambyte och upprustning, men det är inte därför vi uppmärksammas. Det är vår dialog med hyresgästerna och de relativt begränsade hyreshöjningarna som uppmärksammas och prisas. Det visar att här finns det mer att göra och både vi och andra hyresvärdar kan bli mycket bättre.

Det ska vi som bransch kunna ta ansvar för utan en ännu skarpare lagstiftning som riskerar att skapa än mer konflikter – det ansvaret ska vi ta inom ramen för det förhandlingssystem och det regelverk vi har idag.

I veckan har vi haft årsstämma där ägaren Botkyrka kommun godkänt årsredovisningen för 2016. Jag har även besökt SABOs (Allmännyttans branschförbund) kongress i Linköping och lyssnat till SABOs idéprogram. Se bifogade länkar: