Pressade byggpriser och rimliga hyror

on

Enligt ägardirektiven ska Botkyrkabyggen bygga 300 nya bostäder per år fr.o.m. år 2020. Det är ett mycket tufft mål, som i dagens byggpriser mätt kommer att kosta ca 700- 800 miljoner per år. Enligt Byggnadsprisindex (BPI) ökade byggnadskostnaden med 8 procent för flerbostadshus 2015 jämfört med 2014 och den trenden verkar hålla i sig. Det innebär om vi ska klara målet att bygga 300 bostäder, att byggkostnaderna riskerar att öka med ca 60-70 miljoner per år för Botkyrkabyggens del.

För att klara av detta är det avgörande att vi har rätt timing och rätt geografiskt läge med vår nyproduktion. Om vi bygger när alla andra bygger då riskerar vi att driva byggpriserna ytterligare. Så snart nyproduktionen går ner då ska vi sätta igång. Det innebär att vi behöver få fram byggrätter som ger beredskap att bygga i rätt tid. Likaså ska vi bygga där det är ont om hyresrätter. På det viset kan vi utveckla bostadsområden. Vi måste även göra en noggrann marknadsanalys så att vi vet vad andra aktörer bygger och hur det påverkar våra bostäder, både de vi har och de vi planerar.

Botkyrkabyggen måste även se till att vi förbereder nyproduktionen med god projektering och upphandling så att vi slipper överraskningar i genomförandet. Detta ställer i sin tur höga krav på våra projektledare. Hyran i nyproduktionen måste sättas på en långsiktigt hållbar nivå så att den bär sig själv och inte vältrar över kostnader på det äldre beståndet vare sig genom drift- och underhållskostnader eller vakanser.

Allt hänger på att vara professionell i alla led – val av mark, platsen, projektering, upphandling, entreprenadjuridik, projektledning och till sist överlämning till vår egen förvaltningsorganisation. Att ta över en nyproducerad fastighet är en kompetens i sig. Det handlar om allt från att flytta in hyresgäster, barnsjukdomar i fastigheten med garantier, kanske utemiljöer som inte är helt klara, delvis en byggarbetsplats runt de nya bostäderna med damm och buller osv.

Förutom att renovera 8.500 bostäder under de kommande åren ska Botkyrkabyggen nyproducera 3000 bostäder. Det är ett mycket utmanande uppdrag och det finns en hel del som tvivlar på om vi kan klara av det. Vi måste tänka i helt nya banor och införa en industriell process med upphandling i god konkurrens och stenkoll på kostnaderna för både renovering och nyproduktion för att klara utmaningen.

Arbetet är redan igång. Snart är den första etappen i vår pågående nyproduktion på Riksten klar för inflyttning. Totalt är det 72 lägenheter som blir inflyttningsklara i år. Till hösten fortsätter även renoveringsarbetena i Fittja.