Brandskydd – alltid viktigt och aktuellt

Den här veckan har jag deltagit i en brandskyddsutbildning tillsammans med ett gäng på 19 personer från Botkyrkabyggen. Vi fick börja dagen med att gå igenom orsaker bakom bränder, se film som visar olika förlopp när en brand utvecklas och olika typer av brandsläckare och brandvarnare.

Jag har varit med på liknande utbildningar förr, ändå slår det mig hur mycket jag påminns om en sån här dag. Jag tänker exempelvis på filmen som visar hur en brand utvecklas i ett rum bakom en soffa – på 3 minuter ! Värmen från elden är uppe i ca 500 grader och röken ligger tjock. Kvinnan i filmen hinner knappt rädda sig själv och tvingas lämna sitt barn som sover på övervåningen. Kursledaren fick påminna oss om att det var ett riggat scenario och inte ”på riktigt” i själva filmen.  Sen visades filmen på nytt, fast med brandvarnare och då hann kvinnan hämta sitt barn på övervåningen. Det kusliga är att många inte har brandvarnare eller vet säkert om de fungerar eller inte. När jag kom hem den dagen så kollade jag att alla brandvarnare fungerar och jag föreslår att alla gör likadant. Om det saknas brandvarnare – sätt genast upp en i barnens rum i vart fall. Jag kommer att sätta upp ett par brandvarnare där det saknas – det är en billig livförsäkring.

Ca 100-120 personer per år dör i bränder i Sverige, jämför exempelvis med trafiken där det dör det ca 250 personer per år.  De flesta bränder beror på den mänskliga faktorn. Jag har nu påmints om att dra ut alla laddarsladdar, sladden till vattenkokaren, kaffekokaren och brödrosten samt att inte seriekoppla med skarvsladdar. En spisvakt/timer kan förhindra en mycket vanlig brandorsak – torrkokning på spisen.

Den andra halvan av dagen på Ågestas övningsplats ägnades åt praktiska övningar. Vi fick prova på att använda brandsläckare, krypa i ett rökfyllt utrymme, kväva eld på en docka med brandfilt, rädda en docka ur ett rökfyllt rum och försöka ta oss fram i ett helt mörkt utrymme utan nödbelysning och markerade nödutgångar.

Jag tror att det inte bara var jag som påmindes om hur fort en brand utvecklas, hur obehagligt det är med rök och hur svårt det är att hitta vägen ur ett mörkt utrymme. Samtidigt så såg vi betydelsen av att ha installerat fungerande brandvarnare, tydliga utrymningsvägar och värdet av att öva. En brandcell (exempelvis en lägenhet) i ett flerfamiljbostadshus klarar ca en timme om bara dörren till lägenheten hålls stängd. Ett rökfyllt trapphus däremot är en dödsfälla. Man klarar bara en tre-fyra andetag, sedan är man rökskadad, riskerar att bli medvetslös och livet är i fara. Allt detta ska man tänka på när en brand bryter ut. För att klara det måste man få utbildning och öva. Jag hörde att flera av kollegorna på kursen ibland  övade med sina familjer. Det tänker jag också göra.

Se gärna mer bra fakta, checklistor mm i nedanstående information om brandskydd från myndigheten för samhällsskydd och beredskap:

https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/25375.pdf

Tack till vår kursledare Reine som så lugnt och metodiskt tog oss igenom dagen och tack till mina arbetskamrater som samarbetade så bra och peppade varandra.

Trevlig helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s