En spännande vecka i Almedalen nalkas

Nu är det snart dags för årets politikervecka i Almedalen i Visby. Det är sjätte året i rad som jag är där och mitt schema är som vanligt fullmatat med debatter, runda-bord-samtal och seminarier om bostäder. I år handlar det framför allt om att berätta om hur Botkyrkabyggen renoverar hållbart. Vårt prisbelönta projekt i Fittja på Krögarvägen 2 kommer att vara i fokus och utgångspunkten för mitt inspel.

Under måndagen deltar jag i två olika seminarier som SABO anordnar, ”Renoveringar – Vad behöver göras och vem har sista ordet” och ”Allmännyttan löser tre samhällsutmaningar”. Tisdagen blir veckans mest intensiva dag för min del med flera runda-bord-samtal och seminarier om framtidsfrågor för vår bransch. Under onsdagen är jag med på bland annat NCC:s seminarium om ”Hur kan vi renovera så att folk har råd att bo kvar” tillsammans med Madeleine Nobs från NCC och Mikael Ahlström från Mitt Alby.

Torsdagen avslutar jag mina insatser under politikerveckan med att delta på Botkyrka kommuns seminarium om ”Hållbar renovering och framtiden för Botkyrka – upp och framåt”.  Sedan bär det hemåt och jag lämnar ”öjn” på fredag förmiddag.

Politikerveckan i Almedalen är viktig för vår bransch för att det är ett tillfälle när många  beslutsfattare är på plats och vi får då möjlighet att på bred front diskutera och vrida och vända på bostadsfrågorna. Frågorna är komplexa och helt avgörande för hur människor lever. Hela Europa brottas, trots olika system, med samma problem i grunden: En stor bostadsbrist i större städer och att det som byggs och renoveras blir för dyrt för allt fler. Det är en tillväxtfråga för samhället. För den enskilda människan är bostaden en livsplattform och därmed ett fundament i tillvaron. Sverige har dessutom bland Europas högsta byggpriser och just nu skenar byggpriserna än mer eftersom många aktörer bygger samtidigt. Det innebär att boendet blir ännu dyrare här för allt fler. Som allmännytta måste vi nyttja vår volym, bli bättre beställare och vara beredda att agera när övriga marknaden stannar upp. Våra stora bestånd av liknande bostäder och hus ger oss möjligheter att repetera samma moment och hitta en systematik, bli allt effektivare och därmed kunna sänka våra kostnader.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s