Studiebesök från Strömsund

Den här veckan har vi haft ett studiebesök från Strömsunds hyresbostäder. Strömsund ligger i Jämtland och det kommunala bostadsbolaget har drygt 900 bostäder. De har de senaste åren inga direkta vakanser utan i princip allt uthyrt. Nu har de behov av att nyproducera men även renovera sina befintliga bostäder. Vi hade nöjet att få ta emot deras styrelse och VD Stefan Jönsson.

Jag tycker det är så fantastiskt att vi inom allmännyttan kan få komma och besöka varandra och utbyta idéer. Dörrarna är alltid öppna och man har alltid något bra att tipsa varandra om. Vi diskuterade allt ifrån olika kundkoncept, systematisk hyressättning, renoveringsstrategier, integration och nyproduktion. Trots ett mycket regnigt Botkyrka, så var humöret och energin hög i gruppen och vi fick möjlighet att bolla en hel del frågor. De hann även med ett besök i Fittja på Krögarvägen 2, där de kunde ta del av vår kunddialog och slutresultat i renoveringsprojektet Fittja people´s palace.

Vi konstaterade att fastän Strömsund och Botkyrka är väldigt olika platser i landet med olika förutsättningar på många sätt, så brottas vi med samma frågor – lönsamheten i nyproduktion och renovering samt integrationsfrågorna. Engagemanget och viljan hos deras styrelse och VD går inte att ta miste på och den känner vi väl igen. På Botkyrkabyggen diskuterar vi just nu vilka Botkyrkabyggen ska besöka för att hitta nya idéer och inspiration. Förra året besökte vi bland annat Gavlegårdarna i Gävle. Vi får se vem eller vilka vi besöker i höst.

Nästa vecka inleds med att vi ska hälsa deltagarna i arbetsmarknadsprojektet Qvinna i Botkyrka välkomna till jobbet. Det är ett mycket spännande projekt där tio kvinnor i Fittja kommer att arbeta med att städa portar och plocka skräp i området under ett år. Syftet med projektet är att hjälpa arbetslösa kvinnor som bor i våra hus att komma ut i arbetslivet och få möjlighet till egen försörjning vilket är en jämställdhetsfråga.

Jag vet att intresset för projektet är stort och jag kommer att återkomma med rapporter hur det går.