Ständiga marknadsanalyser nödvändiga

Enligt Boverket behövs 600 000 nya bostäder till år 2025 och många allmännyttiga bolag , inklusive Botkyrkabyggen har antagit utmaningen att nyproducera bostäder. Enligt Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag (SABO)  så har en del kommuner byggt mycket och är nu på väg mot balans i fråga om utbud och efterfrågan på nya bostäder.
Många hyresvärdar vittnar om att det går allt trögare att hyra ut nya lägenheter, medan andra har fortsatt högt tryck. Flera av de aktörer som bygger och säljer bostadsrätter märker också av en minskad efterfrågan och behöver ökad grad av förteckning för att våga starta nyproduktion. Det visar på vikten av ständiga marknadsanalyser, säger SABOs vd Anders Nordstrand.
Jag anser att alla som arbetar med nyproduktion av bostäder kommer att behöva följa utvecklingen noga, kontinuerligt och ganska ofta eftersom förändringar kan komma snabbt. Man måste följa sin marknad lokalt inklusive angränsande kommuner/städer för att kunna göra en god analys.
Det intressanta är att när byggkonjunkturen väl vänder och dämpas, så öppnas ett fönster för Botkyrkabyggen och andra kommunala bostadsföretag att investera. Det läget kan både komma och gå snabbt så det gäller att ha handlingsberedskap. Då kan vi få ett helt annat prisläge och därmed utökas möjligheterna att både bygga nya och renovera våra bostäder. Sådana möjligheter har vi inte råd att missa.
Att stödja kommunen att ta sitt bostadsförsörjningsansvar är en viktig uppgift för allmännyttan. SABO rekommenderar kommunledningar och bostadsbolag att hålla tät kontakt och kontinuerligt följa befolkningsutvecklingen, demografiska och arbetsmarknadsmässiga förändringar med mera. Ett sådant arbetet pågår på Botkyrkabyggen. Vår styrelse kommer under hösten att fastställa vår affärsplan och ta del av en omfattande marknadsanalys.
– Det gäller att bygga rätt typ av bostäder i rätt lägen och till rätt pris och känna sina blivande hyresgästers betalningsförmåga, säger Anders Nordstrand.  Jag instämmer till fullo.
#sabo #marknadsanalys #nyproduktion

En kommentar Lägg till