Samverka – att agera tillsammans för ett gemensamt mål

Som allmännyttigt bostadsbolag så samverkar vi med en rad aktörer i många olika sammanhang.  Vi gör det som en del i vårt samhällsansvar, ibland för att det följer av regelverk och självklart när det är direkt lönsamt för verksamheten – även om det ibland kan vara svårt att beräkna exakt hur mycket det ger.

Sedan ett antal år har samverkanentreprenaden utvecklats som ett sätt att arbeta kring nyproduktion och renoveringar. Många röster höjs för denna arbetsform och Botkyrkabyggen testar samverkansentreprenaden i ett pågående renoveringsprojekt i Fittja.

John Hane, advokat och partner på Foyen, har i en artikel klarat ut begreppen och beskrivit nuläget för denna entreprenadform.

Enligt honom kan entreprenad med utökad samverkan, eller partnering som dess engelska begrepp lyder, sägas vara en vedertagen metod för att strukturera att parterna samverkar i ett projekt för att öka effektiviteten.

Det råder dessvärre en viss förvirring då det parallellt utvecklats två helt olika modeller och att någon nationell standard som branschen kan enas kring inte finns idag.

Han menar även att den beställare som väljer samverkansentreprenaden för att denne har nedmonterat sin egen organisation till ett minimum och inte mäktar med att strida om ÄTA-krav, har hamnat rejält fel.

Det kan typiskt sett röra tekniskt komplicerade projekt med hög risk. Men också projekt med speciella utvecklingsbehov eller där stora omtag på grund löpande kundanpassningar kan förväntas ske under pågående produktion.

När Botkyrkabyggen väljer samverkansentreprenaden så gör vi det främst för att öka effektiviteten och därmed kunna sänka utgifterna i vår omfattande renoveringsutmaning. Frågan är om vi tillsammans med den samverkande entreprenören kan nyttja repetition, skalbarhet och koncept för att nå målet.

Nu startar etapp två i Fittja och efter den första etappen vet vi mer och har gjort vissa justeringar. Jag ser fram emot att följa projektet och har stora förväntningar på resultatet.

Trevlig helg !

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s