Bostadsmarknaden ur flera perspektiv

Den här veckan har till största del ägnats åt att diskutera och analysera bostadsmarknaden ur lite olika perspektiv. Vi har haft styrelsekonferens i två dagar och analyserat bostadsmarknaden i Botkyrka, i angränsande kommuner och inom länet. Nai Svefas analyschef kom till konferensen och gav oss därutöver sin bild av bostadsmarknaden för landet och även sin bedömning av Botkyrka. En av hennes slutsatser är att det under det senaste decenniet har varit ganska enkelt att åstadkomma lönsamhet inom bostadsföretagen (i vart fall i större städer) med historiskt låga räntor, hög efterfrågan och stadiga kassaflöden. Framåt kommer förutsättningarna att kunna förändras med åldrande fastigheter, stigande räntor, höga byggpriser och kommande ränteavdragsbegränsningar. Förutsättningarna för nyproduktion överlag kommer i ett sådant läge sannolikt att försämras och vi kan redan skönja att efterfrågan på nya dyra bostäder har mattats av. Behov och efterfrågan är inte samma sak. Efterfrågan  på nyproducerade bostäder i Botkyrka kommer att påverkas av konjunktur, räntor och vad som byggs i våra grannkommuner. Allt detta påverkar Botkyrkabyggen och därför måste vi ständigt bevaka marknaden och vara beredda att ompröva våra strategier. Vi måste ha beredskap att kunna agera i rätt tid.

Under veckan har jag även besökt European housing network (eurhonet) som hade sin årsstämma i Turin. Inom Eurhonet får vi allmännyttiga bostadsföretag chansen att diskutera bostäder med våra europeiska kollegor. Det var mycket intressant och jag konstaterar att i princip alla länder i nätverket kämpar med samma utmaningar – pressa priserna på nyproducerade bostäder, renovering av äldre bostäder, energibesparingar, sophantering, satsningar på social hållbarhet, boende för äldre, finansiering och bostadsbrist för att nämna några exempel. Riktigt spännande var det att få ta del av nätverkets praoverksamhet för medlemsföretagens anställda och även en akademi för unga medarbetare.  Vi gjorde även studiebesök i intressanta bostadsområden i Turin, ett av dem – Clompesso ex-officine Nebiolo – ser ni på bifogad bild. Det är en ombyggd fabrik i Turin, där bor det idag Turin 2017 nr 2160 familjer och de har även möjlighet att erbjuda boende till personer med funktionsnedsättningar. I området finns det en stark kooperativ tanke att hjälpas åt, sju unga får bo där mot att de ansvarar för läxläsning, fritidsverksamhet för barn efter skolan,  stöd till boende i området som att hjälpa till att handla eller bara ta en pratstund.

Veckan kommer att avslutas med att jag träffar ytterligare några avdelningar för att följa upp vår nya organisation.