På väg mot framtiden

Tanken med vår allmännytta är att vi ska kunna erbjuda en bostad till alla. För att klara detta måste vi följa med i utvecklingen och kunna leverera på bostadsmarknaden. I Botkyrkabyggen har vi stora utmaningar med att klara den upprustning av miljonprogrammet som nyligen inletts och samtidigt kunna nyproducera bostäder. Enbart upprustningen i sig är en mycket stor utmaning för oss. Lägg därtill några av utmaningarna i vårt samhälle med en åldrande befolkning, ökad otrygghet, segregation, konsekvenser av klimatförändringar och en otrygg omvärld, så inser man att allmännyttan och därmed Botkyrkabyggen kanske aldrig har haft en så viktig uppgift som nu.

Våren 2015 beslutade SABOs kongress att starta ett framtidsarbete. Där skulle man just reflektera kring hur branschen ska förhålla sig till alla dessa utmaningar och vilken roll allmännyttan har i framtiden. I april 2017 antog kongressen ”Allmännyttan mot år 2030 – ett idéprogram”. Idéprogrammet är tänkt som en inspiration för vår strategiska planering och ett stöd i dialogen med ägaren (kommunen).

Om man läser i idéprogrammet så framgår det bland annat vad bostadsföretagen, bostadsbranschen, kommunerna och staten behöver göra. För bostadsföretagens del handlar det bland annat om att utveckla hyresrätten med nya affärsmodeller, långsiktigt stärka den egna ekonomin för att klara samhällsuppdraget, pressa byggpriserna, utveckla en digital strategi, satsa på kompetens hos sina medarbetare, vara transparent och tydlig med vilka krav man ställer på nya hyresgäster och systematiskt arbeta med att förebygga och kartlägga oegentligheter som olovlig andrahandsuthyrning och bekämpa en svart hyresmarknad.

Jag kan konstatera att Botkyrkabyggen är på gång inom alla dessa områden och arbetar därmed i linje med stora delar av programmet. Vi har naturligtvis en hel del jobb kvar att göra och de är en del i vår allmännyttiga plan framöver.

Läs gärna mer ur idéprogrammet här: