En knuff i rätt riktining

Jag har fått en bok om beteendedesign i min hand. Den handlar om psykologin som förändrar tankar, känslor och handlingar och är skriven av Arvid Jansson och Niklas Lanninge – en teknisk fysiker och en psykolog. I bokens förord kan man läsa om en fruktdisk och en handlare som istället för att lyfta fram ekologiska bananer satte upp två skyltar:  ”Ekologiska bananer” och ”Besprutade bananer”. Handlaren kunde efter det konstatera att försäljningen av ekologiska bananer hade ökat dramatiskt.

Ett annat ganska omtalat exempel på beteendedesign är den målade flugan i urinoaren på Schiphols flygplats i Amsterdam. Den målades dit för att förbättra arbetsmiljön för flygplatsens lokalvårdare. Tanken var att besökarna skulle bli mer ”träffsäkra”. Några veckor senare kunde man konstatera att arbetsbördan minskat med 60%.

Genom att förstå varför människor agerar som de gör, kan vi hitta sätt att påverka deras beteenden. Det aktualiserar genast frågor om etik och manipulation. Författarna menar att beteendedesign inte handlar om manipulation utan om ”nudging”, att dvs ge människor lätta knuffar i rätt riktning. Med rätt riktning menar de sådant vi troligtvis hade velat göra, men pga tidsbrist, okunnighet eller lathet struntar i.

Det finns mängder av intressanta exempel i boken. Jag tänkte avsluta med ett exempel från Botkyrkabyggen . I Norsborg har områdesteamet målat fotspår fram till soptunnan för att testa om det skulle kunna minska antalet sopkassar som människor bara ställer vid sidan av inkastet istället för att öppna luckan och kasta in soppåsen. Resultatet är häpnadsväckande, antalet påsar har minskat drastiskt. Från att det varje vecka varit minst ett 30-tal påsar fördelat på tre stationer, så är det nu inga sopkassar utanför moloken längre. Ett riktigt bra initiativ av teamet i Norsborg under ledning av Gustavo Peralta. Det blir spännande att se om effekten kommer att hålla i sig och om vi kan komma på fler liknande åtgärder.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s