Hyreskommissonen

Jag känner mig hedrad över förtroendet att få ingå i den oberoende hyreskommission som hyresgästföreningen nyligen tillsatt. Kommissionens uppdrag är att lägga fram förslag till hur hyressättningen och hyresrätten kan utvecklas. Bakgrunden är bland annat det missnöje med hyresförhandlingarna som framförts av både privata och allmännyttiga fastighetsägare. Hyreskommissionen har nu en egen hemsida där man kan läsa mer om uppdraget och om kommissionärerna:

https://www.hyreskommissionen.se/

Jag har hyresförhandlat som hyresvärd i ca 16 år och under två år ingått i hyresmarknadskommittén (Hmk) som är ett tvistelösningsorgan för hyresförhandlingar som tillsatts av SABO och hyresgästföreningen. Under mina år på SABO ansvarade jag för hyresfrågan och deltog i ett internt arbete med att reformera Hmk:s arbete. Jag satt även med i de samtal som regeringen uppdrog år Claes Stråth att hålla med bostadshyresmarknadens parter i syfte att utveckla och förbättra befintligt system.

http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2016/03/claes-strath-far-i-uppdrag-att-se-over-behovet-av-att-utveckla-hyressattningssystemet/

Det senaste året har jag även ingått i den VD-grupp som SABO tillsatte i början av det här året i syfte att komma med förslag som skulle kunna utveckla och förbättra nuvarande system. Gruppens arbete kommer att presenteras i början av nästa år.

Allt detta visar att det finns problem – men det visar även att det även finns en vilja från parterna att lösa den. Saken är ju den att dagens system ger parterna stor frihet att att förhandla sig fram till ett resultat, allt som krävs är att man kommer överens – och det är just det som har visat sig vara så svårt. Utmaningarna är flera.  Ända sedan den sk Allbolagen kom 2011 då allmännyttans hyresnormerande roll försvann och de privata värdarna blev parter i hyresförhandlingarna, så har oenigheten ökat. Hyresgästföreningen ser till sina medlemmars intressen medan bolaget vill säkerställa en rimlig avkastning. Det är ofta svårt att förena de olika intressena och resultatet blir att många hyresvärdar upplever att hyresgästorganisationen har ett slags veto i förhandlingarna och tjänar på när de drar ut på tiden.

Nyligen presenterade Boverket en rapport där man sammanfattat läget i hyresförhandlingarna de senaste åren.

https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2017/allmannytta-samt-hyreslagstiftning.pdf

Nu har Hyresgästföreningen tillsatt denna oberoende kommission under ledning av Stefan Attefall (KD) för att utreda frågan. De deltar inte själva i arbetet, utan överlämnar detta helt åt kommissionen. Det är ett tecken på att de tar problemen på stort allvar och jag ser fram emot att arbetet kommer igång. Vi ska redovisa vårt resultat i juni nästa år.

 

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s