Trygghet – en av de viktigaste frågorna

För att vi ska kunna erbjuda trivsamma attraktiva bostäder och bostadsområden så måste man som hyresgäst först och främst känna sig trygg. Tryggheten utmanas kraftfullt av den kriminalitet och sociala oro som pågår på olika håll i vårt land och tyvärr även i Botkyrka. Vi har tre områden som polisen klassat som särskilt utsatta. Därför är det självklart för oss som allmännytta att arbeta med brottsförebyggande arbetet och sociala insatser på olika sätt.

Botkyrka kommun, Botkyrkabyggen och Polisen i Botkyrka, medverkar i ett projekt som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) driver för att utveckla en metodik för ett konkret samverkansarbete som fungerar i det vardagliga arbetet.

I projektet medverkar sammantaget sju kommuner med att utveckla ett arbetssätt som omfattar både långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete och ett mer incidentinriktad arbete, där man snabbt kan mobilisera gemensamma resurser. Till grund för detta projekt ligger tidigare framtagna arbetssätt inom brottsförebyggande arbete: Effektiv Samordning För Trygghet (EST) och Samverkan mot social oro.

Läs mer om projektet här:

Bilden är hämtad från Örebros EST – veckorapport. Med hjälp av rapporten så får alla samma underlag och en gemensam lägesbild att utgå ifrån.

Alla sju kommuner anser att de i och med projektet fått ett bra arbetssätt och bättre verktyg som de vill fortsätta att arbeta med, även nu när projektet är avslutat. Kommunerna ser ett konkret resultat av insatserna.

För Botkyrkabyggens del innebär det att vi kommer att fortsätta samverka och samarbeta med kommunen och polisen för att öka tryggheten för våra hyresgäster. Detta är en viktig del i vårt arbete med social hållbarhet och därmed del av det samhällsansvar vi har som allmännytta. Det vi nu måste fundera på internt är att strukturera, systematisera och tillsätta tillräckliga resurser för arbetet med social hållbarhet inom företaget. Vi behöver även fortsätta att utveckla vårt goda samarbete inom EST Botkyrka som en del av vår ordinarie verksamhet, då projektet nu är avslutat.