En digital framtid

Den här veckan avslutar jag, tillsammans med de tjugo största allmännyttiga bolagen i landet, ute på en kursgård på Lidingö. Det är vår bransch- och intresseorganisation SABO som varje år samlar ihop de största bolagen för en avstämning. Igår pratade vi bland annat om digitaliseringen och hur vår bransch försöker förhålla sig till denna starka och viktiga trend.

Lite förenklat fick vi frågan beskriven i tre delar: tjänster till hyresgäster, fastighetens digitalisering och administration som främst avser verksamhetens styrning och ledning. Sammantaget kan jag konstatera att det är dyrt och riskabelt att leda den här typen av utveckling. Risken att ha satsat på ”fel” standard eller en mjukvara som inte håller långsiktigt pga att utvecklingen går så snabbt – är stor. Det gäller verkligen att tänka till och satsa på en infrastruktur (nät mm) som man tror har en hyfsat lång livslängd och sedan måste man ha en strategi för vilka tjänster man fyller på med och hur de ska hänga ihop.

Det är intressant att höra bland alla bolagen hur långt de har kommit. Halmstads bostads AB har bland mycket annat, en digital lägenhetsväljare som de som söker bostad kan använda för att få en bättre bild av de lediga lägenheterna. Det jag tror många allmännyttiga bolag vill komma igång med ganska självklara tjänster som digital signering av hyreskontrakt, chattfunktion för kundkontakter, en enklare felanmälan via mobiltelefonen för att nämna några exempel som diskuterades. Många är på gång, vissa har kommit längre än andra men alla är säkra på att detta är viktig frågor för våra hyresgäster.

SABO har en spännande marknadsplats för digitala tjänster för sina medlemsföretag som heter fastmarket.se . Genom att bli bättre på att nyttja tjänsterna där kan vi som bransch och enskilda bolag spara mycket pengar och slipper utveckla tjänsterna på egen hand. På det viset kan vi nyttja vår volym och likartade behov som bransch och komma runt olika standarder och integrationsfrågor på ett smidigt sätt. Vi fick även besök av bostadsministern Peter Eriksson som bland mycket annat berättade om ett beslut som väntas till våren om en gemensam digital plattform för samhällsplanering.

Trevlig helg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s