Mer eller mindre

Botkyrkabyggens renoverings- och upprustningsutmaning är stor och enligt många nästintill omöjlig att klara av. Bakgrunden är att 80% av våra bostäder är byggda under 1964-1974, dvs utgör det vi kallar miljonprogrammet. Botkyrkabyggens hyresgäster tjänar ofta mindre än övriga Botkyrkabor och det gör att många inte klarar alltför omfattande upprustningar och hyreshöjningar.

Det är inte bara Botkyrkabyggen som står inför denna utmaning. Både privata och allmännyttiga bostadsföretag står inför att rusta miljonprogrammet. Strategierna ser lite olika ut. En del aktörer passar på och gör flera åtgärder samtidigt. De resonerar ofta så att det är bra att samordna insatserna i en upphandling, de får större volym i entreprenaderna och därmed bättre pris, de slipper störa hyresgästerna med upprepade insatser i samma hus och de kan samla ihop fler insatser som är standardhöjande  förenat med en högre hyra. Andra resonerar tvärtom: Det är bättre att skala ner beställningen för att få rätt styrning och kontroll på entreprenaden. Det minskar risken för oväntade utgifter, förseningar och samordningsproblem. Man klarar även av att vara effektivare och hinna med fler bostäder om entreprenaden inte är så omfattande.

Botkyrkabyggen har valt den senare strategin, vi ska i princip bara byta stammen, ytskikten i badrummet och de åtgärder vi pga regelverket måste genomföra i samband med stambytet som jordad el och att säkerställa tillgängligheten. Det innebär att vi får en lägre hyreshöjning än hos många andra hyresvärdar. Det är dock viktigt att vi klarar lönsamheten även i Botkyrkabyggen, annars överlever vi inte långsiktigt. Vi som ska renovera mer än andra måste noggrannare än många andra räkna på marginalerna och ha kontroll på projekten.

Som stöd i detta viktiga arbete har våra affärsområden den allmännyttiga planen, vårt projektstyrningssystem XLPM, vår teknikavdelning och staberna. Alla har en viktig roll i detta utmanande uppdrag som kommer att vara vårt fokus under de närmaste åren.

Jag hittade denna bok om belysning utomhus som jag ser fram emot att läsa.

belysningsboken

Min fråga om personligt mål går denna vecka vidare till vår områdeschef i Fittja Magnus Eriksson: