På tal om kvinnor och män

Vi genomför under året tre ledarskapsdagar på temat jämlikhet, jämställdhet och mångfald inom Botkyrkabyggens chefsgrupp. Nu har vi haft de två första dagarna och de ger mig flera saker att reflektera över. Jämställdhet berör alla samhällsområden och innebär att vi ständigt måste analysera mäns och kvinnors respektive pojkars och flickors situation och villkor. Jämställdhet skapas där beslut fattas, resurser fördelas och normer skapas. Därför har en arbetsgivare som Botkyrkabyggen en viktig roll i detta arbete.

Botkyrkabyggen har arbetat systematiskt, medvetet och engagerat med dessa frågor i många år. Det märks, vår ledningsgrupp består av tre män och fyra kvinnor, vi har åtta män och sex kvinnor i vår styrelse, vi har två kvinnor och tre män i vår områdeschefsgrupp, vi satsar på att vi ska bli jämställda när det gäller våra reparatörer och vi är redan jämställda på flera områden inom vår förvaltning. Vi uppmuntrar även våra medarbetare som blivit pappor att ta ut sin föräldraledighet. Vi genomför lönekartläggningar och analyserar skillnader.

Detta innebär inte att vi kan luta oss tillbaka och vara nöjda. Jämställdhetsarbetet är som demokratin, inte alls självklar och måste ständigt bevakas. Den kommer även att framöver vara en del i vår viktiga satsning på hållbarhet och är redan ett av sjutton viktiga mål inom FN:s Agenda 2030. Ett jämställt företag har förutsättningar för att vara än mer hållbart och lönsamt. I år kommer vi att diskutera dessa viktiga frågor inom vår chefsgrupp så att vi fortsätter att vara ett gott exempel från vår bransch.

Run like a girl