Att styra projekt och uppdrag

projektstyrning

Botkyrkabyggen investerar årligen mellan 300-350 miljoner kronor i fastigheterna, det senaste året har det både handlat om nyproduktion (72 nya bostäder i Riksten), upprustning i Fittja och ett omfattande underhåll över hela fastighetsbeståndet. Det innebär att cirka 45 % av företagets årliga omsättning återinvesteras i nya eller befintliga bostäder.

Jag vet att många hyresgäster uppfattar investeringarna som något positivt, om än att vissa åtgärder kanske är mer uppskattade än andra. Jag vet inte om man som hyresgäst blir så glad för en ny avloppstam, den ska ju bara fungera. Inte heller kanske man jublar över en ny värmepump i källaren jämfört med när tvättstugan eller gården får sig ett lyft.

Under året pågår ett 50-tal projekt och uppdrag samtidigt. För att klara av att styra och leda dessa projekt och uppdrag har Botkyrkabyggen infört projektportföljstyrning. Vi har valt systemet XLPM och det har varit en ganska tung process att ställa om från den betydligt friare form för projekt som vi hade tidigare till XLPMs relativt strikta modell. Den kräver beslutsunderlag och beslut i flera steg för att kunna sätta igång projekten. Innan man vant sig så kan det nog kännas begränsande och kontrollerande med styrningen, samtidigt måste man ha respekt för att det är stora summor som ska spenderas på rätt sätt. Ju fler och större projekt vi hanterar desto viktigare blir styrningen. Vi måste framöver klara av att hantera betydligt större volymer än de vi har idag. Därför behöver vi bli experter på att arbeta i vår projektstyrningsmodell och låta den bli smörjmedel och stöd för ett väl genomfört projekt, istället för bromskloss och administrativt betungande.

Den här veckan får vi höra vilket mål vår ekonomichef Fredrik Vitrera Luiga har för 2018: