Ny dataskyddsförordning med stärkt integritetsskydd påverkar många

handsklag internet friköpt

Det är många företag och organisationer som just nu, precis som Botkyrkabggen, arbetar intensivt med att anpassa sig till den nya Allmänna dataskyddsförordningen – GDPR (General Data Protection Regulation). Det är en europeisk förordning med syftet att stärka och harmonisera skyddet för levande, fysiska personer inom Europeiska unionen vid hantering av personuppgifter. Förordningen antogs 27 april 2016 och börjar gälla fullt ut från den 25 maj 2018. Den ersätter då Dataskyddsdirektivet  från 1995.

Till skillnad från ett EU-direktiv kräver en EU-förordning inte att nationella lagar skapas, utan den gäller direkt i alla medlemsstater och ersätter då tidigare nationella bestämmelser. I Sverige ersätter dataskyddsförordningen den äldre Personuppgiftslagen (PUL), som reglerade behandling men inte arkivering av personuppgifter.

Integritetsskyddet för enskilda blir starkare i den nya lagen och ansvar och skyldigheter för personuppgiftsansvariga förtydligas och utökas. Det handlar till exempel om att det ställs högre krav på att informera hyresgäster om vilken information som ett bostadsföretag behandlar, varför uppgifterna behövs och hur länge uppgifterna kommer att sparas.

Via länkarna nedan finns mer information om de nya reglerna:

https://www.sabo.se/juridik/dataskydd-personuppgiftsbehandling/

https://www.datainspektionen.se/dataskyddsreformen/dataskyddsforordningen/

Inom Botkyrkabyggen driver vi ett projekt för att anpassa rutiner och system, med mera till det nya regelverket. Det är ett viktigt och omfattande arbete som berör hela företaget på lite olika sätt. Projektet har arbetat snabbt med hög prioritet så att vi blir klara med de viktigaste delarna till den 25 maj, det vill säga om knappt två månader.

Jag vill även skicka ett Grattis till vår reparatör Linda Forsberg som sprider glädje med sina danspass på onsdagskvällar i Tumbas gympahallar. Därför har hon blivit utsedd till lokal hjälte av tidningen Mitti.

Trevlig helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s