Långsiktiga spelregler

handskakning pixabay

Både hyresgäster och hyresvärdar har behov av långsiktiga spelregler. Man vill veta vad som gäller när man är hyresgäst och bor i ett område som står inför stambyten. Som hyresvärd behöver man också veta förutsättningarna för att kunna bedöma vilka upprustningar man kan genomföra. Det går att lösa genom förhandlingar med hyresgästföreningen, men det kräver en hel del av oss som är parter i förhandlingen. Vi behöver bevaka våra egna intressen och samtidigt gemensamt ta ett långsiktigt ansvar för hyresrätten. I och med vårt nyligen tecknade avtal med hyresgästföreningen om upprustning i samband med stambyten som gäller alla våra bostäder, så har vi gemensamt lyckats få en mycket viktig pusselbit på plats för att lyckas med vår utmaning att stambyta över 8.000 bostäder de närmaste åren.

Avtalet innebär att Botkyrkabyggen i god tid kan informera hyresgästerna om vilka åtgärder som kommer att genomföras i basutförandet och vilken hyra det blir. Det innebär också att vi kan handla upp större volymer, mer koncept, samma typ av åtgärder osv, vilket ökar möjligheten för bättre priser och ökad kvalité vid upphandlingar.

I grunden har vi vårt tidigare samarbete med Hyresgästföreningen om systematisk hyressättning att tacka. Vårt system ”Rättvis hyra”  har gjort det möjligt för oss att förhandla och hitta en mer övergripande lösning för våra upprustningar och stambyten baserat på ett systematiskt tänk. Det gör överenskommelsen mer hållbar över tid, den gäller för alla våra bostäder och gör det lättare för oss som förhandlande parter att ha en överblick.

Det som återstår nu är att även hitta en överenskommelse för de tillval som är frivilligt att välja för hyresgästerna. Det är en mycket viktig del i vårt arbete med att göra hyresrätten mer attraktiv och flexibel. Här har vi en mängd olika tillval som hyresgästerna ska kunna välja mot ett hyrestillägg. Valfriheten innebär att de får en hyreskostnad anpassad efter deras ekonomi och önskemål. Det förhandlingsarbetet pågår och jag hoppas vi hittar en överenskommelse inom kort, då vi vet att många hyresgäster även är intresserade av andra åtgärder än badrum och stambyte.

Trevlig helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s