Konsten att kunna mingla och knyta kontakt

stiliserade människor i grupp pratbubblor

Alla har vi väl någon gång kommit till en tillställning och känt oss lite bortkomna. Tankar som – ”jag känner ingen här, vem ska prata med och om vad, ska jag ta första kontakt eller avvakta, oj vilken tur den där personen känner jag” – har i alla fall dykt upp i mitt huvud några gånger. Så skulle jag åka till politikerveckan i Almedalen för första gången för några år sedan. Av förberedelserna framgick att det var viktigt att gå på mingel och knyta/underhålla kontakter. Jag bävade lite måste jag erkänna.

Då lanserades en mingelkurs, en mycket snabb och effektiv genomgång som vi hade under en lunch några dagar före avfärden till Visby.  Där fick jag lära mig ett antal knep av Nina Jansdotter som jag sedan haft nytta av både i arbetslivet och privat. För det första ska man se mingel med nya okända människor som något mycket positivt då det kan ge flera möjligheter till nya kontakter. Det är bra att som kollegor på samma tillställning inte fastna hos varandra, utan istället hjälpas åt att introducera varandra för personer som man inte känner. Det är viktigt att man lyssnar lika bra som man pratar och att man samlar på andras visitkort likväl som man delar ut sitt eget.

En proffsminglare med en klar målsättning, tar reda på vilka som kommer på minglet, förbereder sig på vilka som är särskilt intressanta att träffa och följer helt säkert upp de mest intressanta kontakterna under minglet.

En poäng med mingel är att man ska hinna prata med många olika människor under en begränsad tid. Därför är det viktig att man lär sig en teknik för att avsluta samtalet, så att man inte känner att man är oartig när man lämnar någon. Ett exempel på en fras som man kan använda är: ”Tack, det var jättetrevligt men nu ska jag mingla vidare”. På så sätt poängterar man att man är på ett mingel, både för sig själv och den andra.

Det är också bra att lära sig att läsa av andra människor, ungefär när de tycker att det räcker. För många är nog trots allt det svåraste att våga ta kontakt med okända människor. Detta är något som de flesta behöver träna på.  Hemligheten med mingel är ju att våga gå runt och prata.

Under politikerveckan i Almedalen knyts många viktiga kontakter och det finns en unik möjlighet att bibehålla och utöka sitt nätverk. Ett bra nätverk är ett viktigt verktyg i jobbet och vardagen. Minglet är därför ett tillfälle som man inte bör missa om man nu ändå är där.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s