Vi klarade det !

Botkyrkabyggen arbetar sedan 2010 med miljöfrågor på ett strukturerat sätt och är certifierade enligt ISO 14001. Det innebär att vi har satt upp miljömål som vi följer upp, har ett ledningssystem som ser till att vi har gemensamma rutiner i vardagen och löpande följer upp avvikelser.

För att säkerställa att vi lever upp till kraven som ISO 14001 ställer, genomförs årligen en extern och en intern miljörevision. Vid båda typerna av revision kan även revisorn hitta avvikelser. Behandlade på rätt sätt kan avvikelser vara en hjälp att förbättra rutiner och arbetssätt. Det ska naturligtvis även minimera miljöpåverkan och reducera riskerna i vår verksamhet. Det är kort sammanfattat ett systematiskt förbättringsarbete där fel uppmärksammas och rättas till.

I år var det dags att certifieras mot en uppgradering av själva certifieringen – från ISO 14001:2004 till ISO 14001:2015.

Under våren hade vi en intern revision och i förra veckan så var det dags för den stora prövningen med en extern revision samt uppgradering. Och – vår revisor meddelade att han förordar att vi ska bli certifierade enligt uppgraderingen.

Jag är så stolt över det. Hela företaget har ansträngt sig och arbetar mer målmedvetet än någonsin för att Botkyrkabyggen ska värna om vår planet och göra allt vad vi kan för att ge vårt bidrag till en hållbar framtid. Bland de positiva iakttagelserna kan nämnas:

• Engagemang för och medvetenhet om miljöfrågor hos chefer och medarbetare
  • Väl strukturerad kompetensutveckling
  • Nytt strukturerat och för alla områden gemensamt Excelark för att planera och följa upp lagstyrda besiktningskrav
  • Väl organiserade och underhållna kemskåp
  • Elbilar används i stor omfattning inom förvaltningen
  • Omfattande extern och intern kommunikation av miljöarbetet t ex via intranät inkl. Yammer, hemsida, nyhetsbrev och kampanjer

Självklart fick vi även förbättringsförslag att ta till oss. De ska vi jobba vidare med. Vi kommer även att gå med i organisationen Sustainable Innovation efter sommaren. Se deras hemsida här: http://www.sust.se/ . Som medlem där får vi ett värdefullt stöd in i hållbarhetsarbetet med både nätverk och verktygslåda.