Hyresförhandlingarna för 2019-2020 klara!

Bild hyresförhandlingar juni 2018

Botkyrkabyggen och hyresgästföreningen har tecknat en tvåårig överenskommelse om hyrorna som innebär att de justeras med +1,6% 1 januari 2019 och + 1,6% den 1 januari 2020. Hyresökningarna ska bland annat täcka våra prisökningar och innebär även ett åtagande för Botkyrkabyggen att satsa på trygghet och trivsel i våra bostadsområden. Förhandlingarna har förts i en god ton med respekt för varandras olika roller, där båda parter är beredda att ta ansvar för hyresrätten i Botkyrka.

Tidigare i år har vi som parter enats om ett nytt avtal som omfattar samtliga bostäder vid stamrenoveringar och kompletterat det med en överenskommelse kring tillval där hyresgästen får möjlighet att välja. I grunden har parterna den systematiska hyressättningen. Friheten att förhandla innebär även ett ansvar, ett ansvar att bedriva förhandlingarna skyndsamt som det står i hyresförhandlingslagen och ett ansvar att faktiskt förhandla. Det ansvaret har vi som parter tagit i Botkyrka och därför kan vi i god tid berätta för hyresgästerna hur hyrorna kommer att utvecklas de kommande två åren. Det innebär även att vi som bolag bättre kan planera vår verksamhet då vi redan nu vet förutsättningarna.

Vi behöver därför inte lägga mer tid på den årliga hyresförhandlingen på ett tag. Däremot ska vi fortsätta att utveckla vår systematiska hyressättningsmodell. Den innebär att vi har en transparent och öppen prismodell för hur vi sätter hyrorna i Botkyrkabyggen. En modell som gör att vi kan förklara hyran för våra hyresgäster. Våra hyresöverenskommelser den här våren och försommaren gör också att vi kan ha framförhållning i hyresgästmedgivanden vid stambyten och därmed även våra upphandlingar av stambyten. Vi kan kalkylera med större säkerhet då vi vet hur hyresintäkterna påverkas och vilka grundåtgärder som ska genomföras. Tillvalen gör att vi kan erbjuda våra hyresgäster att själva få välja standard utöver det obligatoriska badrummet. Vi kommer inom kort med olika erbjudanden till våra hyresgäster. På det viset ökar vi attraktiviteten i hyresrätten. Vi säkerställer även att upprustningar huvudsakligen finansieras av dem som får en högre boendestandard.

På söndag packar jag väskan och åker till Visby och Almedalen för att delta i viktiga samtal om renoveringar, hyressättning och hållbarhet. I veckan därpå börjar min semester och då tar bloggen paus.