Att hjälpas åt och se goda insatser

En sak som jag verkligen uppskattar är när någon erbjuder sig att hjälpa till. En hjälpande hand när det är mycket att göra eller svårt och komplicerat, är fantastiskt värdefullt. Det ger mig en känsla av att inte vara ensam och att det finns någon som bryr sig om både mig och att uppdraget blir väl utfört. Den där hjälpen kommer ofta när jag minst anar det och då blir jag både rörd och tacksam. Här på Botkyrkabyggen finns den kulturen, jag upplever dagligen att vi hjälps åt.

Efter snart ett år av besök ute i vår organisation så är det ett återkommande tema på möte efter möte – ”vi är ett bra gäng – vi hjälps åt och ställer upp för varandra”. Det märks även när något akut inträffar. Då är det många hos oss som, trots en hög arbetsbelastning, är beredda att rycka in och hjälpa till. Det finns även en stor respekt för varandras kompetenser och att alla behövs.

När någon/några löst en viktig fråga så tar det inte heller många minuter innan en positiv återkoppling kommer – ”bra jobbat”, ”snyggt hanterat”, ”tack för en snabb insats” osv. Det signalerar även att vi snabbt ser och uppskattar varandras insatser. Det gäller både ute i vår förvaltning, vårt huvudkontor inklusive chefsgrupp och företagsledning – och det gör mig mycket stolt.

Den hjälpsamma kulturen, där vi är beredda att uppmärksamma goda insatser är den bästa jordmånen för en trivsam arbetsplats där man känner sitt värde och kan utvecklas. Samtidigt så kan vi naturligtvis bli ännu bättre. Våra tidigare  medarbetarundersökningar visar att vi alla upplever att det fungerar bäst inom den egna gruppen och inte alls lika bra samarbete med andra områden/avdelningar. Det kan även skava lite mellan huvudkontoret och vår förvaltning ibland.

Med allt det engagemang,  den kompetens och den hjälpsamma kultur som finns inom vår organisation så vet jag att vi tillsammans även kan lösa upp denna knut. I höst kommer en medarbetarundersökning där vi ska ta tempen på ledarskap, medarbetarskap, samarbete, tillit, trovärdighet mm. Resultatet av undersökningen blir utgångspunkt för vårt spännande och viktiga interna utvecklingsarbete framöver. I år gör vi en annan mätning jämfört med tidigare år. Årets mätning innebär även att vi är med och tävlar med andra bolag. Några av er som arbetat länge inom Botkyrkabyggen känner igen mätningen: ”Great place to work”:  https://www.greatplacetowork.se/

great place to work fakta
Utdrag ur Botkyrkabyggens årsredovisning 2003

År 2003 segrade vi i delmomentet livslång lärande i Sverigefinalen och fick en mycket hedrande delad andraplats i Europafinalen. Mätningen har självklart utvecklats och ser inte likadan ut som år 2003. År 2018 tänker jag att vi först och främst ska få en utgångspunkt för det fortsatta arbetet och jämföra oss med oss själva. Men självklart vill vi vara ett föredöme och även på lite sikt vara med och tampas med andra företag.