Sommarjobba – en härlig känsla och viktig start i arbetslivet

Det var på våren i tvåan på gymnasiet i Tumba och min bästa kompis Stina och jag stod som vanligt vid skåpen och småpratade inför dagens första lektion.

– Du hänger väl med och söker jobb på Domus efter skolan idag?

Stinas fråga lät inte alls som en fråga utan mer som ett konstaterande. Hon var mycket mer erfaren av arbetslivet än jag, bland annat på kondiset i Segersjö.

– Men jag kan ju inget, sa jag.

– Äsch – ingen kan från början, du lär dig snabbt, kontrade Stina – Häng på nu!

Sagt och gjort. Vi klev in på Domus, hon frågade efter butikschefen och efter några minuter satt vi på hans rum tillsammans och sökte jobb.

– Jahaja, då säger vi väl så, ni börjar när skolan slutar. Se till att komma i tid till jobbet, sa butikschefen efter en kort intervju med oss båda.

På det viset hamnade jag ett par somrar i tobaksdisken hos underbara Karin på Domus i Tumba. Hon lärde mig snabbt kassan, att hantera pengar, alla möjliga cigarettmärken plus tobakssorter och snus. Det som tog lite längre tid var att vänja mig vid att stå och gå hela dagarna. Jag var helt slut i ben och fötter de första två veckorna. Karin lärde mig också att möta kunder av alla de slag. Jag lärde mig hur man ger service och fick uppleva hur kul det var att få respons på det. Då och då fick jag ta emot ilska och frustration som oftast inte hade direkt med mig att göra. Karins stöd gjorde att jag lärde mig att inte ta det så personligt. Det första lönekuvertet glömmer jag aldrig – en så härlig känsla. Det var mina egna slantar som jag jobbat ihop alldeles själv. Efter den sommaren arbetade jag extra under hela studietiden.

På Botkyrkabyggen har vi erbjudit 100 ungdomar sommarjobb i år.  För många är det precis som det var för mig – det första jobbet någonsin. För andra är det som för Stina, de vet vad som förväntas och kan hjälpa andra. Känslan av att tjäna egna pengar, få ett uppdrag och arbetskamrater på en arbetsplats måste upplevas! Jag vet också att många ungdomar får mersmak av sommarjobbet hos oss och senare väljer vår bransch när de utbildar sig vidare och söker jobb. De behövs verkligen. Att se till att ungdomar får arbetslivserfarenhet är en mycket viktig del av Botkyrkabyggens och allmännyttans samhällsansvar och hållbarhetsarbete.

_MG_4443

Här kan du läsa om hur allmännyttan bidrar till sommarjobb på andra håll i landet.