Hyreskommissionens förslag

I tisdags så avslutade Hyreskommissionen sitt uppdrag genom ett rapportsläpp och en pressträff på Norrlandsgatan i Stockholm. Evenemanget direktsändes av SVT Forum och besöktes av både journalister, branschfolk, politiker, lobbyister med flera.

rapport hyreskommissionen

Kommissionen tillsattes av Hyresgästföreningen i slutet av förra året och inledde sitt arbete början av detta år. Hyreskommissionen är en oberoende expertgrupp som har haft uppdraget att analysera den svenska modellen på hyresmarknaden och komma med förslag som utvecklar både hyresrätten och förhandlingssystemet utifrån tre centrala perspektiv: hyresgästens, hyresvärdens och samhällets. Jag har haft förtroendet att vara en av kommissionärerna i Hyreskommissionen. Det som har förenat oss i kommissionen är ett stort intresse för bostadsfrågor, bred erfarenhet, regelkunskap från sektorn och ett stort engagemang för hyresrätten.

För den som vill läsa mer om uppdraget, kommissionens arbete, kommissionärerna med mera, finns information här: https://www.hyreskommissionen.se/

I kommissionen har politiken, akademin och praktiken (både privat och allmännyttig) funnits representerad. Det innebär att vi har kunnat lära av varandra och tillsammans blivit lite klokare, förutom att vi har ambitionen att sprida våra insikter vidare. Rapporten är på drygt 60 sidor och innehåller inte bara de 21 förslagen och ett antal slutsatser som kommissionen dragit. Den innehåller även en redogörelse för hyresrättens utveckling fram till idag.

Det viktigaste i kommissionens förslag är att vi måste slå vakt om hyresrätten så att den fortsätter att vara en attraktiv och flexibel upplåtelseform som stimulerar tillväxten. Den måste även ge en rimlig avkastning så att det finns investerare som är villiga att satsa sitt kapital samt vara en trygghet för de hyresgäster som hyr sitt boende. Här krävs det bland annat skattemässiga lagändringar så att man inte fortsätter att missgynna hyresrätten jämfört med äganderätten och bostadsrätten. När det gäller förhandlingssystemet och hyressättningen så konstaterar kommissionen att parterna på hyresbostadsmarknaden (allmännyttan, de privata fastighetsägarna och Hyresgästföreningen) har en stor frihet och ett stort ansvar. Hyreslagen innehåller inga hyrestak utan utgår ifrån att parterna i kollektiva förhandlingar kommer överens. Problemet är att det efter den nya Allbolagen 2011 har blivit allt svårare att komma överens på grund av osäkerhet om på vilken grund hyran ska justeras. Här föreslår vi i kommissionen ett tydligare ramverk inklusive en tvistelösning för hyresförhandlingarna så att det blir lättare och går snabbare att nå överenskommelser.

Det har varit roligt och lärorikt att få vara kommissionär i Hyreskommissionen. Nu hoppas vi att vår rapport inklusive förslag blir ett bra underlag för de fortsatta diskussionerna mellan parterna.

Rapporten i sin helhet finns här: https://static1.squarespace.com/static/5a255a2ecf81e0d3b2759dee/t/5b866e5ef950b7b16b7dab5a/1535536741519/Rapport_Webb_ny.pdf

Trevlig helg !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s