När det som inte får hända sker

I måndags morse vid sjutiden fick jag veta att en man räddats ur en av våra hissar i Alby Centrum. Han hade enligt Polisen varit instängd i hissen hela helgen och när man hittade honom på måndag morgon var han både medtagen och svår att få kontakt med. Vilken fruktansvärd helg denne stackars man haft! Han hade gått in i hissen via ett låst utrymme under fredagen för att sova, när han vaknade hade hissen fastnat och han kunde inte komma ut. Trots att han ”tryckt på alla knappar”.

Jag åkte direkt ut till Alby på måndag morgon och träffade både vår egen personal och hissföretaget som sköter servicen på våra hissar. Vi bildade ett litet kristeam och fördelade olika arbetsuppgifter som att hantera media och hålla i kontakterna med hiss- och bevakningsföretag. Hela måndagen och tisdagen ägnade vi åt att försöka ta reda på hur det gått till.  I takt med att bilden klarnat så har vi informerat både internt och externt.

Nu är det fredag och vi har kunnat ägna slutet av veckan åt att besluta vad som ska göras för att förbättra våra interna rutiner och se till att detta inte händer igen. Vi har också fått veta av Polisen att mannen mår efter omständigheterna väl, vilket naturligtvis är en stor lättnad.

Hissar är ett bra exempel på en del i vår verksamhet där myndigheterna ställer höga säkerhetskrav på oss fastighetsägare. Det innebär att våra egna rutiner i dessa frågor måste vara kristallklara och regelbundet följas upp. Vi har bra rutiner, men de kan uppenbarligen bli bättre. I vårt ledningssystem framgår hur vi ska arbeta med lagefterlevnad och fastighetsägarens ansvar. Nu skärper vi till rutinerna ytterligare. Det gäller hur våra bevakningsföretag ronderar och återrapporterar sin rondering, hur vi följer upp avvikelser och säkerställer åtgärder överlag.

För ett år sedan skrev jag ett fredagsbrev om fastighetsägarens ansvar – det tål att läsas igen: https://wordpress.com/post/vdblogg.botkyrkabyggen.se/1824

Trevlig helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s