Det går undan

Dagar och veckor susar förbi i hög fart. Då är det värdefullt att skriva fredagsbrev med reflektioner. Jag kan gå tillbaka och får både lite perspektiv och återblickar på olika inlägg jag gjort under snart 1 år och 10 månader, i princip varje vecka (uppehåll över semestern). Det har blivit 84 inlägg till och med idag.

Varje veckas tema har en koppling på ett eller annat sätt till vad som ligger på att-göra-listan. Det är även givande att samla tankarna och klura på vad man vill berätta om. Jag har ofta flera teman för fredagsbrev ”på gång” i tankarna och som jag sedan skriver när det känns rätt. Det är naturligtvis inte bara för min egen skull jag skriver fredagsbrevet. Jag vill ju dela tankar och funderingar med alla som arbetar på Botkyrkabyggen i första hand. Att fredagsbrevet även publiceras externt är ett sätt att sprida budskap i vår bransch och till andra intressenter.

Den här veckan undertecknade vår ordförande Bo Johansson och jag ett upprop där vi ansluter Botkyrkabyggen till SABOs klimatinitiativ. Redan 2008 drog SABO igång energiutmaningen Skåneinitiativet. På tio år bantade 105 företag bort sammanlagt 4,7 terrawattimmar energi – som årsproduktionen från en mindre kärnkraftsreaktor. Initiativet blev uppmärksammat både inom och utanför bostadsbranschen. Botkyrkabyggen deltog i Skåneinitiativet och nu ansluter vi oss till det fortsatt viktiga arbetet.

Det fortsatta initiativet innebär att Botkyrkabyggen åtar sig att arbeta för Klimatinitiativets två övergripande mål:

• En fossilfri allmännytta senast år 2030
  • 30 procents lägre energianvändning till 2030 (räknat från år 2007)

Målen stämmer väl överens med företagets allmännyttiga plan för en hållbar affär. Den som vill läsa mer om klimatinitiativet kan göra det här:

Jag var även med på Bostadsdagen inne på Berns tillsammans med vd:arna på Tunabyggen (Borlänge) och Fabo (Falkenberg). Vi berättade om hur allmännyttan tar sig an utmaningen med utsatta och särskilt utsatta områden. Jag är imponerad av branschkollegornas insatser och stolt över vårt arbete inom allmännyttan. Samverkan med andra aktörer, uthållighet, lyssna på hyresgästerna och förmågan att göra flera saker samtidigt var några ledord som förenade oss i detta arbete.

I veckan träffade jag Botkyrka direkt som vill skriva om de kommande satsningarna på utemiljön, eftersom vi fått en hel del pengar från Boverket. Satsningarna på utemiljön är en viktig del i arbetet för tryggare och trivsammare bostadsområden.

Nästa vecka är lika fullmatad med spännande möten och samtal, precis som denna vecka varit. Om allt går enligt plan så kanske jag har blivit mormor innan veckan är slut. Det känns stort, fortfarande lite overkligt och helt fantastiskt.