Kiruna – med en gemensam målbild flyttas staden

nya stadshuset kiruna.jpgDen här veckan besöker Botkyrkabyggens styrelse och delar av företagsledning Kiruna för att få en inblick i den stora stadsflytten. På grund av gruvschakten under staden uppstår med tiden stora sprickor i marken och därmed tvingas man flytta delar av staden. Vår ciceron under besöket i Kiruna är professor Göran Cars. Han berättar och guidar på ett fantastiskt sätt så att han får vår totala uppmärksamhet och timmarna flyger fram.

Göran berättar om brevet som kom från LKAB redan 2004, det brev som informerade kommunen om att gruvschakten skulle skapa problem för staden. Han berättar om ett besök han gjorde i Kiruna 2012 som ledde till att han fick ett erbjudande att leda stadsflytten. Man förstår att det är ett drömuppdrag som han helt enkelt måste anta.

Vi får också höra om vad som varit framgångsfaktorerna för detta världsunika projekt. Han betonar gång på gång att lösningen ligger i en gemensam målbild för alla aktörer, samverkan och att ersätta detaljreglering med åtaganden kring kvalitet. En stor del av hans tid har ägnats åt att förhandla och skapa goda relationer för att få varje aktör att ta sin roll i det nya stadsbygget.

Göran Cars

Jag tänker att det är så värdefullt att lyssna till erfarenheterna i Kiruna när det gäller stadsbyggnad. Jag hoppas många kommer hit och tar del av erfarenheterna. Det är bra att få höra hur de löst hinder i planeringsprocessen. Ta bara det faktum att det inte finns en enda fläck i Kiruna som inte är klassad som riksintresse med allt vad det innebär. Olika riksintressen överlappar dessutom varandra. Vi har besökt nya stadshuset, gruvan, Jukkasjärvi, kyrkan med mera, vilket är spännande och fantastiskt att få uppleva. Mitt bestående intryck är ändå Görans stora engagemang och kunnande samt alla fantastiska människor i Kiruna som gett sig den på att lyckas. Sådant är verkligen inspirerande.

styrelsen i kiruna.jpg