God Jul och Gott Nytt År !

Så är den snart här – jul- och nyårshelgen. Året har gått fort – så vad hände?

Här kommer ett axplock av allt som hänt:

Under året 2018 har vi färdigställt en nyproduktion mitt i Tumba med 58 nya lägenheter, vi har renoverat nära 150 lägenheter i Fittja, satsat ca 200 miljoner på att underhålla våra fastigheter, tagit emot ca 60.000 kundsamtal, besvarat 5.000 mail från hyresgäster, förmedlat 350 bostäder och klarat upp ca 400 olovliga uthyrningar i andrahand. Vi har erbjudit 100 ungdomar sommarjobb. För sjätte året i rad ordnade Botkyrkabyggen gratis aktiviteter för barn och unga under sommarlovet i samarbete med föreningar i Botkyrka kommun – drygt 700 barn deltog i ”Kul i sommar”. Botkyrkabyggen har sparat energi på bland annat värmepumpar, solpaneler och satsat på 12.000 nya ledlampor. Vi har samverkat för ökad trygghet med kommunen och Polisen i vår gemensamma satsning EST (effektiv samordning för trygghet).

Vi har kämpat för att klara av de nya skärpta kraven i dataskyddsförordningen (GDPR) och genomfört en hållbarhetsdag, en företagskonferens och en trygghetskonferens. Botkyrkabyggen har även visat hur våra insatser och vår verksamhet kan kopplas till FNs globala mål Agenda 2030. Under året har vi även permanentat vår stora jämställdhetssatsning Qvinna i Botkyrka där vi erbjuder arbetslösa kvinnor arbete att hålla rent och snyggt i våra fastigheter. Två av Botkyrkabyggens medarbetare blev under året sms-livräddare och deras tjänstebilar utrustades med hjärtstartare.

Landet hade den varmaste och torraste sommaren på över 260 år enligt SMHI, stora skogsbränder spred sig okontrollerat på olika håll i landet och många led i värmen. Det infördes grill- och eldningsförbud och det blev även stopp för gräsklippning och användning av andra motordrivna redskap som innebar risk för gnistbildning.

Botkyrkabyggen landade en tvåårig överenskommelse om hyresjustering med Hyresgästföreningen och dessutom enades vi om en bred överenskommelse för stambyten och tillval. Vi har genomfört en kundmätning och en medarbetarundersökning där vi får resultaten presenterade efter årsskiftet.  Under året har företaget även nominerats till tre fina priser för årets mest positiva bidrag till hållbar stadsutveckling, årets mångfaldsmarta företag och jämställdhetspriset. Vi vann två av dem och har gått till final i den tredje (jämställdhetspriset). Genom att ha blivit nominerade och vunnit dessa fina utmärkelser, har Botkyrkabyggen visat vilket värdefullt verktyg allmännyttan kan vara i olika frågor. Vi har varit i Almedalen och berättat om hur vi arbetar med social hållbarhet, anslutit oss till SABOs Klimatinitiativ och blivit medlemmar i Sustainable innovation. Styrelsen och företagsledningen har även besökt Kiruna för att ta del av erfarenheterna kring stadsflytten.

Jag fick även i början av året ett uppdrag som kommissionär i den så kallade Hyreskommissionen. Det är en oberoende kommission tillsatt av Hyresgästföreningen som samlar representanter från forskning, politik, kommunal och privat fastighetsförvaltning. Kommissionen fick uppdraget att förklara, utveckla och förädla hyresrätten samt utforma konkreta idéer till hur hyressättnings- och förhandlingssystemet kan utvecklas. Kommissionen lade fram sin slutrapport i augusti.

Nu tar fredagsbrevet ledigt ett par veckor och återkommer fredagen den 11 januari.

Jag vill tacka för fina insatser och ett fantastiskt år 2018 och önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år !