Det gäller att komma igång med underhållet

Ett kalenderår går fort och det visar sig nästan alltid att man inte hinner med allt vad som var tänkt. När det gäller fastigheter så är det framför allt det planerade underhållet som är kritiskt att hinna med. Budgeten blir klar i slutet på året och i bästa fall kommer man igång med att planera och projektera den första omgången åtgärder under det första kvartalet, upphandling sker under andra kvartalet och sedan skjuts en hel del genomförande till september. Andra omgången planeras/projekteras under våren, upphandlas efter sommaren och hinner knappt genomföras före årsskiftet. Om det sedan krävs myndighetsbeslut eller om upphandlingarna överklagas, så tar det ytterligare tid.

I Botkyrkabyggen ska vi under 2019 genomföra underhållsåtgärder motsvarande 285 miljoner kronor fördelade på cirka 140 olika insatser/uppdrag från 50.000 kronor upp till det största på 24 miljoner kronor. Varje område har mellan 20 och 40 uppdrag att genomföra – utöver de större stambytena i Fittja och Alby. Här planeras även de stora satsningarna på utemiljöer där Botkyrkabyggen fått medel från Boverket. Om man fördelar uppdragen över året så innebär det att företaget ska handla upp åtgärder för motsvarande 142 miljoner före sommaren och ungefär lika mycket efter sommaren. Många åtgärder är likartade såsom renovering av hissar, tvättstugor, skyddsrum etc vilket innebär att man har möjlighet att samordna upphandling och genomförande och även förhoppningsvis få ett bättre pris. Ansvaret för att planera och beställa ligger på våra områden.

Inom ramen för vårt målarbete 2019 kommer områdena mätas på hur de ligger i fas med sitt genomförande av underhåll. Ett väl planerat och genomfört underhåll kommer att minska behovet av akuta och betydligt mer kostsamma reparationer. Det innebär att gör vi det här på ett bra sätt får vi mer underhåll utfört på varje spenderad krona. Men det brådskar att komma igång – för vi är redan en bra bit in på första kvartalet.