Styr och följ upp varje fastighet

När jag träffar förvaltare/områdeschefer så brukar jag ställa frågan vilken av deras fastigheter som ligger i toppen respektive i botten. Frågan kan vara svår att svara på. Motfrågan blir ofta: I vilket avseende menar du? Ekonomiskt? Felanmälan?

Självklart måste vi veta hur ekonomin ser ut i respektive fastighet. Jag tror att ingen kunnat svara direkt på den frågan. Efter en runda på ekonomiavdelningen och några kontrollfrågor senare får man kanske en lista med driftnetton per fastighet.

Vad säger en sådan lista egentligen och vad är då ett bra driftnetto? För att svara på den frågan måste man ställa driftnettot i förhållande till något, exempelvis fastighetens värde och då kallar vi det direktavkastning. När man ser nettovinsten i förhållande till värdet, då kan man jämföra avkastningen med andra fastigheter och placeringar och då har man också en möjlighet att göra en bedömning.

På Botkyrkabyggen anser vi att varje fastighet även bör bedömas utifrån energiförbrukning och hyresgästernas upplevda trygghet. Sammantaget bildar dessa tre nyckeltal tillsammans ett egentillverkat hållbarhetsindex per fastighet och det ger oss en bild av vilka fastigheter som är våra ess i leken och vilka vi måste ta tag i. Vi sätter konkreta mål per fastighet för alla de tre delarna och på det viset både styr och följer vi upp.

Det blir ett styrkort per fastighet och det kommer vi att sätta igång med under februari. Då kommer vi kunna besvara min inledande fråga hur det går och hur det går för våra fastigheter. Jag ser fram emot att varje månad kunna följa utvecklingen både på helheten, per område och per fastighet. Vi får ett efterlängtat verktyg för att visa upp våra bästa fastigheter och inte minst lära internt vad som går riktigt bra.

Nästa vecka är det sagt att fastighetskorten är klara att presenteras – det ska bli så spännande och intressant.

Trevlig helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s