Med en vision för varje stadsdel i siktet

Vilken är din vision för Alby? Hur ser planerna för centrum ut? När ska ni bygga nya bostäder? Vad tänker ni göra åt otryggheten? Kommer ni att öka bevakningen? Tänker ni verkligen flytta ert huvudkontor dit? När? Ska ni inte börja stambyta i Alby snart? Vad händer med tunnelbanehuset?

Listan med frågor om Alby och våra andra stadsdelar kan synas lång. Men med tanke på att det gäller människors boendemiljö så är frågorna angelägna att kunna svara på. Om vi försöker lösa och samordna allt samtidigt då blir det för komplext och risken är stor att vi inte kommer någon vart. Om vi petar i detaljer eller bara löser någon fråga i taget, så är risken stor för att det inte blir någon genomtänkt helhet.

Så vi behöver en klar vision och tydliga mål för varje stadsdel som vi kan arbeta för. Då kan vi ta både större och mindre grepp  – så länge de stäms av mot vision och målbild. Vi följer upp med fastighetskort (se förra veckans fredagsbrev), stämmer av mot mål och följer upp ekonomi och projekt. Det blir som en affärsplan för varje stadsdel.

För att klara delegationen av ansvar och befogenheter ut till våra områdesteam, så måste återrapporteringen fungera. För att kunna samordna och samverka med andra, så måste vi veta vad vill.

Den här veckan har företagsledningen påbörjat ett sådant arbete för Botkyrkabyggens del. Vi har läst kommunens analyser och prognoser, gjort vår egen analys av marknaden tagit del av andra aktörers syn på Botkyrka och sist men inte minst börjar diskutera vår egen bild av varje stadsdel. Dessa bilder som ska ligga till grund för vision och mål för varje stadsdel, ska sedan stämmas av med våra områdesteam, vår styrelse, vår ägare, andra fastighetsägare och inte minst med våra hyresgäster.

Under det här året pågår arbetet med att förankra och i början av nästa år ska det vara klart. Då blir det så mycket enklare att börja ge Botkyrkabyggens syn på alla angelägna frågor om framtiden och vart vi är på väg med varje stadsdel.

I grunden måste vi dock ständigt påminna oss själva om att helt, rent, snyggt och tryggt är grunden för en bra förvaltning. Vi måste klara det uppdraget först och främst för att vara en trovärdig aktör.