Vi har ett resultat

Även om de flesta har lagt året 2018 bakom sig så pratar alla de som arbetar med redovisningen ofta en bit in på det nya året som om vi ännu var kvar i 2018. De byter inte år mentalt förrän bokslutet är klart. I förra veckan så godkände styrelsen Botkyrkabyggens bokslut och årsredovisning för föregående år. Jag kan konstatera att vi lägger ett bra år bakom oss som landar på ett resultat något över budget men i linje med de prognoser som vi haft under året.

Det är ett bra resultat och våra fastighetsvärden har ökat markant och bedöms till cirka 12 miljarder kronor. Orsaken till ökningen av våra fastighetsvärden är flera:

• Botkyrkabyggen har köpt mark i norra Botkyrka som ersatt de tidigare tomträtterna
  • Intresset för att köpa miljonprogramsfastigheter har ökat markant och det har skett ett antal transaktioner på fastighetsmarknaden som bekräftar detta
  • Botkyrkabyggen har systematiskt jobbat med att öka driftnettot – det vill säga öka intäkter och minska kostnader genom effektiviseringar, proaktiv jakt efter uthyrningsbar yta och kvalitetssäkring av både hyres- och leverantörsfakturor
  •  Det historisk extremt låga ränteläget har tryckt ner avkastningskraven och ökat fastighetsvärdena överlag

Lägg därtill att Botkyrkabyggen beställt eller färdigställt stambyten för cirka 500 bostäder i Fittja och har satt fart på arbetet med att få fram byggklar mark för att klara nyproduktionen. Samtidigt lyfts företaget i flera avseenden fram som ett föredöme när det gäller jämställdhet, mångfald och hållbar stadsutveckling. Det goda ekonomiska resultatet är ett resultat av ett fantastiskt bra lagarbete, ett mod att gå före och bra ledarskap inom Botkyrkabyggen och vår styrelse.

Ett bra ekonomiskt resultat och ökade fastighetsvärden, stärker våra finansiella muskler och därmed våra möjligheter att leva upp till förväntningarna från både ägare och hyresgäster. Håll utkik i mitten av april – så snart stämman har godkänt årsredovisningen så lägger vi ut den digitalt på hemsidan.

Nu byter även ekonomerna på Botkyrkabyggen år mentalt och allt fokus riktas mot att trots förväntningar om ökade räntor – göra ett ännu bättre 2019.