Gårdsmöten visar vägen när vi satsar på utemiljön

Botkyrkabyggen har fått ett stöd från Boverket för att kunna satsa på våra utemiljöer. Vi har fått cirka 35 miljoner kronor i stöd och lägger till lika mycket, vilket ger en historisk satsning om dryga 70 miljoner på bättre utemiljöer för våra hyresgäster. Det är en mycket stor satsning – kanske de största vi någonsin gjort enbart på utemiljöer. Syftet är att satsningen ska ge attraktiva, funktionella, jämställda och trygga utemiljöer.

Boverket ställer som ett av sina krav för att man ska få del av stödet att hyresgästerna som bor i området ska ges möjlighet att vara engagerade och delaktiga. Detta krav ställer man för att man helt enkelt anser att det blir ett bättre resultat om de som bor i området får vara med och påverka insatsen.

I våra boendedialoger så utreder vi tillsammans med de boende eventuella problem som finns idag och vilka behov som är viktigast att möta. Dels har vi haft en rundtur både dag- och kvällstid med våra miljövärdar i området, dels har Botkyrkabyggen kallat till gårdsmöten. Alla boende bjöds in till gårdsmötet och det bjöds på mat och möjlighet att prata och dokumentera synpunkter på utemiljön. Många barn ville gärna vara med och tycka till och det blev en populär tillställning.

Utöver detta har vi även haft en avstämning med hyresgästföreningen, områdesutvecklaren på kommunen och trygghetssamordnaren på kommunen.

Resultatet har blivit en analys av generella upprustningsbehov, önskemål kring förändringar och nya redskap samt om trygghet samt – flickors/pojkars respektive kvinnor/mäns olika syn och behov när det gäller både aktiviteter och trygghetsfrågor.

Det finns även ett slutligt förslag till åtgärder för ökad trygghet, lek och aktivitet, mötesplatser/sittplatser, förbättrad tillgänglighet och belysning.

gårdar alby 3 2019

Det som händer närmast är att Botkyrkabyggen tar fram ett upphandlingsunderlag och så snart som möjligt genomför en upphandling av alla de planerade insatserna. Slutresultatet av alla dialoger, gårdsmöten och samverkan ser vi under hösten 2020 då vår stora satsning ska vara klar.