Ökad produktivitet i nyproduktion – lär av historien

Igår presenterade SABO en rapport där det framgår att byggpriserna har ökat med 48 procent på tre år. Sverige har bland de högsta byggpriserna i EU – och de fortsätter att stiga. Enligt rapporten från SABO ökade priserna med 69 procent mellan 2015 och 2017. Totalt, för hela den undersökta perioden, ökade priserna som sagt med hela 48 procent.

Läs mer om rapporten här:

https://www.sabo.se/sabo-slar-larm-byggpriserna-har-okat-48-procent-pa-tre-ar/

Rapporten kommenterades av en panel där man diskuterade orsaker och vad som kan göras. I grunden menar SABO att konkurrensen på byggmarknaden brister och att branschen inte alls haft den produktivitetsutveckling som präglar andra branscher.

Prisbilden matchar vare sig betalningsviljan eller betalningsförmågan runt om i landet, konstaterar Anders Nordstrand, SABOs vd.

Att byggpriset är för högt har vi konstaterat länge. Jag tycker att det är mer intressant att diskutera vad som måste ske för att förändra detta. Panelen hos SABO lyfte fram några saker – jag har valt ut några som jag anser är viktiga:

  • Industrialisering av byggandet för att öka produktiviteten
  • Typgodkännanden av vissa hus för att förenkla och snabba på bygglovsprocessen
  • Digitalisering av byggprocessen för att öka kvalité och produktivitet
  • Internationalisering för att bredda konkurrensen
  • Skärpa upp beställaren och korta ”önskelistan” från förvaltningen
  • Renodla entreprenaden och förenkla projekten
  • Verka för färre entreprenörsled och därmed undvika prispåslag
  • Strukturerade och tydligare upphandlingsunderlag
  • Bryta monopolet på materialpriserna

Nu behöver vi bli än mer konkreta – hur ska monopol brytas och konkurrensen breddas, vad krävs för att få till stånd typgodkända hus, hur ser en renodlad entreprenad ut och vad innebär det konkret att förtydliga och strukturera upphandlingsunderlaget. Vilka delar kan med fördel digitaliseras och vad blir konsekvenserna om vi begränsar förvaltningens önskelista. Vad exakt är det vi som beställare måste göra för att verka för en annan utveckling på marknaden och vad ska andra aktörer göra.

Det är av det här skälet kombohusen från SABO är ett så bra exempel. Det är konkret med en hel verktygslåda med ramavtal, upphandlingsmallar och kalkyler som resulterar i bostäder med samma kvalité men med lägre hyra än annan nyproduktion. SKL-husen är på samma tema – konkret och omsättningsbart. Vi behöver mer av detta när vi ska bygga en större mängd nya bostäder. Det insåg man redan på 60-talet när miljonprogrammet skulle byggas. Man satsade på hållbara material, moderna planlösningar, hittade byggsystem och använde upprepningen som koncept. Vi behöver ta lärdomar från den tiden, lägga till våra erfarenheter och utveckla koncepten vidare så att de möter dagens och morgondagens behov.

Trevlig helg!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s