Unesco LUCS – nu blir vårt viktiga arbete med Boendekraft certifierat

Förkortningen Unesco LUCS står för United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation, Lokalt Unescocenter för Samverkan och är en ideell förening där kommuner, lärosäten, civilsamhällesorganisationer och företag kan vara medlemmar. Föreningen skapar allianser mellan forskning, förvaltning och civilsamhälle och arbetar med begrepp som platsidentitet och social gemenskap, lika rättigheter oavsett bakgrund och härkomst samt interreligiös och interkulturell dialog. Hållbarhetsfrågor kort och gott.

Unesco är FN:s organisation för utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, och bildades 1945 för att arbeta för fred och säkerhet.

Läs mer om Unesco

Med dagens globala och komplexa utmaningar blir det allt svårare – och allt viktigare – att skapa socialt hållbara lokalsamhällen. Många enskilda exempel på framgångsrika praktiker utvecklas, och det finns mycket att vinna om lokala verksamheter och modeller får utrymme att verka i ett större sammanhang.
Därför finns Unesco LUCS.

Unesco LUCS har med hjälp av olika kunskapspiloter som mål att inspirera utvecklingen av metoder och skapandet av en ny praktik som har hållbarhet som ledord. Kunskapspiloterna är mötesplatser för utbyten av goda resultat till andra kommuner och till Unescos internationella arbete med att hantera sociala förändringar. Botkyrkabyggens arbete tillsammans med Hyresgästföreningen i satsningen på Boendekraft är en av dessa kunskapspiloter.

Läs mer om Unesco LUCS här.

Botkyrkabyggen och Hyresgästföreningen har gemensamt tecknat ett boinflytandeavtal om Boendekraft. Fokus i avtalet ligger på trivselskapande åtgärder och ökad delaktighet bland de boende. Avtalet reglerar inflytandet över boendemiljö, ombyggnad och upprustning av Botkyrkabyggens nuvarande och tillkommande fastighetsbestånd.

De som arbetar med Boendekraft i våra områden kallas för gårdsambassadörer. Alla hyresgäster som tillsammans vill engagera sig för att bidra till trivsel, delaktighet och ökad trygghet i våra bostadsområden kan bli gårdsambassadörer.

Vill du veta mer om Boendekraft – läs här.

Nu har styrelsen för Unesco LUCS beslutat att certifiera Botkyrkabyggens och Hyresgästföreningens ”Boendekraft” som Unesco LUCS kunskapspilot.

Motiveringen lyder:

Boendekraft handlar om att erbjuda attraktiva och tillgängliga sätt för hyresgäster att vara delaktiga i och ha inflytande över utvecklingen av sitt bostadsområde. 

Genom Boendekraft har Botkyrkabyggen tagit ett betydligt större ansvar för boendekvalitet än att bara hyra ut lägenheter.

Genom att bygga på och bygga upp lokalt engagemang har Boendekraft blivit en viktig del i ett helhetsgrepp som syftar till ökad trygghet i hela området. 

Det har funnits ett gediget och konkret upplägg från början och Botkyrkabyggen har arbetat långsiktigt vilket är en förutsättning för att åstadkomma resultat.

I onsdags fick jag ta emot certifikatet i vår nya fina lokal på Värdshusvägen i Fittja. Certifieringen är ytterligare en bekräftelse på det viktiga hållbarhetsarbete som Botkyrkabyggen bedriver i våra bostadsområden både systematiskt och långsiktigt. Vi samarbetar i denna pilot med alla hyresgäster och har förankrat arbetet i ett samverkansavtal med Hyresgästföreningen. Det känns inspirerande och roligt att få detta erkännande och i och med certifieringen även bli Unesco LUCS pilot.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s