Årets offentliga ledare

I onsdags kväll avgjorde Dagens samhälle vilka som skulle vinna ett antal prestigefulla priser inom offentlig verksamhet. En av dessa fina utmärkelser var ”Årets offentliga ledare”. Bland alla nomineringar utsågs jag tillsammans med Anna Cederqvist, kommundirektör i Vara och Åsa Granat, kommundirektör i Borlänge att gå vidare till finalen. I onsdags kväll på Cirkus så avgjordes det och jag fick den fina och så hedrande utmärkelsen Årets offentliga ledare 2019.

Dagen och kvällen var spännande och fylld av både nerver och väntan. När ögonblicket för avgörandet var inne, så stod tiden stilla. När juryns motivering lästes upp förstod jag mot slutet av uppläsningen att jag vunnit och då var glädjen stor. När jag kom upp på scenen fick jag de klassiska frågorna: Hur känns det? Vad betyder utmärkelsen?

åretsoffentliga ledare 2

Jag är både överväldigad och mycket glad och självklart har det stor betydelse för mig som chef och ledare att få ett sådant pris. Det är en bekräftelse på att jag är något bra på spåren och att vi som organisation gör avtryck även utanför Botkyrkabyggen.

Redan innan prisutdelningen intresserade jag mig av de andra två finalisterna Anna och Åsa. Två fantastiska kvinnor som gjort så mycket för sina organisationer i Vara och Borlänge.

Anna har arbetat hårt för att svänga en svajig utveckling genom samarbete med näringsliv och kulturliv under parollen ”vi gör varandra bra”. Det handlar om att stärka Vara kommun och varandra. Utan att blunda för utmaningar så har hon verkat för att lyfta det goda. Hon vårdar ledarskapstalanger med en orienteringskompass och de etiska värdena lyfts fram vid rekrytering av chefer. Två dagar i månaden praktiserar hon i verksamheten för att få insikt i medarbetarnas vardag. Hon städar, byter toapapper, lagar mat, läser sagor med mera. Allt detta kommunicerar hon sedan via sitt instagramkonto vara_kommundirektor.  Hon uppdaterar instagram i princip dagligen för att synliggöra Vara, uppmuntra medarbetare och vara transparent i sitt eget arbete.

Åsa drog tidigt igång en process där medarbetare och politiker tillsammans arbetade fram en gemensam värdegrund. De landade i något enkelt för alla att kunna ta till sig: ”Jag finns här för borlängebon. Jag gillar utmaningar. Jag möter varje människa med öppenhet.” Detta ska nu genomsyra alla kommunala verksamheter. 200 värderingsambassadörer har utsetts för att hålla arbetet levande. Följden har blivit att det uppstått fler ”hängrännor” mellan ”stuprören” i organisationen. Åsa betonar vikten av att se helheten och att själv vara ett föredöme.

Vi hann prata lite innan prisceremonin och bestämde att vi ska träffas för att höra mer om varandras arbete. Vilken grej att få lyssna till dessa erfarna och kompetenta ledare – det ser jag fram emot!

4 kommentarer Lägg till

1. Bengt Lindström skriver:

Stort GRATTIS till dej Chris, det har varit en ära att få följa dej i din karriär från inhyrd konsult till VD på BOBY med några värdefulla erfarenhetsutflykter längs vägen

1. botkyrkabyggen skriver:

Tack Bengt 🙏