Skicklig beställare – en avgörande kompetens

I veckan har jag haft förmånen att få träffa arkitekter hos White som går deras interna handläggarskola. White kör den här utbildningen höst och vår och jag brukar delta med ett pass som handlar om beställarens perspektiv på sina projekt.

Jag brukar inleda med att be deltagarna berätta om sina uppdrag på White och deras spontana tankar om beställaren, dvs deras kund. De brukar ofta efterlysa och uppskatta kunder som förstår värdet av god arkitektur och att det inte bara ska vara pengarna som styr.

Då mitt pass handlar en hel del om fastighetsekonomi, så riskerade jag att infria deras värsta tänkbara exempel på en beställare som bara tänker på kalkylen. Av det skälet gjorde jag en bredare ansats i mitt föredrag. Jag berättade om vårt uppdrag som allmännytta och hur vi arbetar med hållbarhet. Jag gav dem även min bild av att efterfrågan på nya, dyra hyresrätter i princip är mättad och att nu återstår en betydligt tuffare utmaning i att möta efterfrågan och kunna erbjuda bostäder med ekonomiskt tillgängliga hyror.

För att klara detta behöver vi utgå från våra befintliga bostäder. Det handlar både om hur vi väljer att renovera och hur vi arbetar med vår bostadskö. Botkyrkabyggen har valt en strategi med mindre omfattande basrenovering, lägre hyreshöjning och med möjlighet för hyresgästen att välja en högre standard och hyra i form av tillval. Strategin innebär att hyresgäster har råd att bo kvar efter genomförd renovering och att värnar vi om miljön genom att bara byta det som är nödvändigt och reparera det som går. Miljonprogrammets upprepning gör det dessutom möjligt att öka produktiviteten och fila på upplägget efter varje etapp. 

Utöver detta så handlar det självklart även om att nyproducera bostäder.

Arkitekterna på Whites handläggarskola fick det krassa budskapet att beställaren måste ha koll på  ekonomin  i byggprojekten. Genom att ha byggberedskap, nyttja konjunkturnedgångar och bli en skicklig beställare med rätt nivå och avvägning på kravspecifikationen, så kan nyproduktionen landa på en rimlig nivå och bli ett välkommet och efterfrågat tillskott till de befintliga bostäderna. Fortfarande är de nyproducerade bostäderna dyrare än det äldre beståndet.

Vi har erfarenheterna av vårt stora miljonprogram och ser värdet av exempelvis goda materialval och skalbara modeller. Det är värdefullt när man som beställare ska prioritera i kravspecifikationen.

Bilden:

Ferdinand Boberg räknas som en av Sveriges främsta arkitekter. Boberg var även en duktig grafiker och tecknare och efterlämnade över 8 000 arbeten. Han har till exempel ritat Brunkebergsverket, Stockholm (1892), Värtagasverket, Hjorthagen, Stockholm. Gasklockor, huvudbyggnad mm. (1893), Mosebacke vattentorn, Stockholm (1896–97), Centralposthuset, Stockholm (1898–1903)Rosenbad, Stockholm (1902), Stora Tullhuset, Stockholm (1906–1910)

(Wikipedia)

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s