Det brinner!

brand pixabayPå söndagen nåddes jag av information från vår jour om en brand i våra bostäder, den här gången på Flottiljvägen i Tullinge. Det har börjat brinna mitt i en huslänga och när allt är släckt så har fyra bostäder totalförstörts. Fyra hem är utplånade och har bokstavligen gått upp i rök. Fyra drabbade familjer som förlorat sina hem. Oroliga grannar som både lider med de drabbade och själva drabbats av sviterna från branden och släckningsarbetet. Spekulationer och rykten om vem som bär ansvaret. Tack och lov inga personskador den här gången.

Bränder i bostäder är fruktansvärt.

De som drabbas påverkas ofta under en längre tid, kanske för alltid om branden haft ödesdigra konsekvenser.

Det finns även ett annat efterspel som drabbar redan drabbade. Eftersom bostaden inte finns mer så finns det heller inte längre något giltigt hyreskontrakt och inte någon laglig skyldighet för hyresvärden att erbjuda en annan bostad. Botkyrkabyggen och många andra hyresvärdar hjälper trots detta till med att ordna fram nya bostäder. I dagens situation med brist på bostäder så är det en riktig utmaning att få fram nya bostäder till de drabbade. Om man trivs där man bodde, vill man självklart bo kvar i samma område. Barnens skolgång och kamrater finns ofta i närheten. Behoven är många och olika och de lägenheter som faktiskt frigörs är få. De bostäder som går att frigöra möter inte alltid de behov som faktiskt finns.

Dessutom så saknar en del hyresgäster en hemförsäkring när väl olyckan är framme. Botkyrkabyggen kräver att man vid tecknandet av kontraktet har en hemförsäkring. Vi kan inte följa upp att hyresgästen faktiskt betalar sin försäkringspremie och håller sitt försäkringsskydd intakt över tid. När hemförsäkringen saknas, då drabbas hyresgästen även av den ekonomiska förlusten av egendom i samband med branden, plus ev risk för omfattande skadestånd.

Från januari till maj har vi haft ovanligt många bränder. Några är orsakade av att man grillat på balkongen, andra misstänker vi är anlagda. Vi står nu inför sommaren och den varma och ofta torra delen av året. Det är oerhört torrt i skog och mark, grundvattennivåerna är historiskt låga och myndigheterna varnar kontinuerligt om brandriskerna.  På vissa håll i landet har man redan infört bevattningsförbud.

Samtidigt ser många fram mot semestern och grillsäsongen. Botkyrkabyggen har sedan många år ett förbud att grilla med kol och gasol på balkongen. Det finns grillplatser som vi hänvisar grillsugna till. Men – även om man använder en grillplats måste omdömet vara med. Är man det minsta tveksam på säkerheten kring elden så ska man avstå!

Alla hyresgäster måste även ta ansvar för sitt försäkringsskydd och säkerställa att man har en giltig hemförsäkring.

Sammantaget har det brunnit mycket hittills i år och det har drabbat många. Både hyresgäster och Botkyrkabyggen som hyresvärd måste hjälpas åt och förebygga bränder till varje pris. Vi behöver jobba systematiskt med både utbildning och förebyggande åtgärder.

Vi måste nu ta krafttag i det förebyggande arbetet så att vi slipper händelser som den i söndags. Bolaget har en nollvision för bränder som vi måste arbeta för att infria!

Trevlig helg och var rädda om er!