En fantastisk vecka i Almedalen

Båten gungar sakta från sida till sida. Den ålar sig fram över vågorna som krusar sig för vinden och bildar vackra vita gäss. Farten ligger nära 30 knop och jag vet vilken suverän vy kaptenen har från bryggan. På överfarten till Visby blev jag nämligen överraskad med en födelsedagspresent i form av ett besök på bryggan och ett samtal med fartygets kapten.

Gotlandsbåten är full med trötta almedalsbesökare. Många har ätit lunch och en påtagligt dåsig atmosfär breder sakta ut sig över vilstolarna. Några sover redan och verkar inte alls störas av de dämpade konversationer som pågår lite här och var.

I denna avkopplande miljö smälter jag inte bara en god lunch, utan även mina intryck från denna hektiska och inspirerande vecka på Gotland.

På söndagskvällen besökte vi organisationen Sustainable innovation (Sust) och deras välkomstevenemang på Teaterbåten i Visby hamn. Botkyrkabyggen är medlem i Sust och deltar på olika sätt i deras innovativa arbete kring hållbarhet. Det passade bra att starta veckan tillsammans med dem. Vi avslutade kvällen med att lyssna på Per Bolunds tal.

Almedalen miljöpartiet

Måndagen ägnades åt diverse möten runt om i Visby. Jag hann även med att lyssna på ett par paneldiskussioner om nyproduktion och finansiering av bostäder.

Tisdagen var vår stora dag i Almedalen med vårt eget välbesökta seminarium, arrangerat tillsammans med Stångåstaden från Linköping och Expressen. Temat var Agenda 2030 och vi hade den fd vice generalsekreteraren Jan Eliasson som talare och deltagare i vårt samtal om allmännyttan. Jan sa många kloka saker, bland annat att allmännyttan ytterst arbetar för freden när vi bidrar till hållbara städer och samhällen lokalt.

Fredrik Törnqvist som är vd på Stångåstaden och jag var båda hedrade av att Jan ville komma till vårt evenemang i Almedalen. Se hela seminariet via denna länk:

https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/eliasson-ojamlikheten-kan-hota-demokratin/

img_0133

Under eftermiddagen övergick det lite regniga och blåsiga vädret till kastvindar och skyfall. Människor sprang kors och tvärs i Visby med paraplyer som fått ge vika för vinden, blöta och frusna. De evenemang som ägde rum under tak och med väggar som skydd stod högt i kurs. Jag medverkade på KPMGs seminarium om Agenda 2030 och var tacksam för att tältet höll tätt.

Onsdagen inleddes med en diskussion om nyproduktion hos Svensk Ventilation, Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen. Frågan var hur marknaden ska klara av att uppfylla Boverkets behovsanalys och bygga 640.000 bostäder under perioden 2018-2027. Svaret blev att marknaden sannolikt inte kommer att bygga så mycket. Vi diskuterade hur efterfrågan egentligen såg ut, men även investeringsstöd, planprocesser, hyressättning, byggpriser, upphandlingar, kombohus mm.

img_0138

Jag skyndade vidare till ett runda-bord-samtal om trygghet och social hållbarhet för att sedan landa i ett seminarium som anordnades av delegationen Bostad 2030. Där presenterades delegationens slutrapport och vi fick diskutera konjunktursvängningar och dess inverkan på byggandet, inklusive både risker och möjligheter. Sandro Scocco leder delegationens arbete och var den som lotsade oss genom rapporten och sedan deltog i panelen.

Länk till rapporten finns här:

http://bostad2030.se/rapport-slutbetankande-bostad2030/

img_0139

På torsdagsmorgonen avslutades min vecka i Almedalen där den startade: på Sust teaterbåt. Temat var att reflektera över hur veckan varit med särskilt fokus på hållbarhetsfrågorna.

Jag fick reflektera över detta tillsammans med några andra experter för att sedan diskutera vidare i mindre grupper. Morgonen kan sammanfattas ungefär så här:

Social hållbarhet har tågat in på agendan och blivit intressant för de som vill investera sitt kapital – ”tillsammans”, ”uthållighet” och ”innovation” är viktiga begrepp i hållbarhetsarbetet.

img_0140

Jag lutar mig tillbaka i vilstolen. Tröttheten har slagit till. Veckan har tagit ut sin rätt. Botkyrkabyggen har lämnat sitt avtryck i diskussionerna – berättat om hur det lokalt ser ut hos oss, hur vi arbetar och vad vi vill åstadkomma.

Båten närmar sig Nynäshamn. Jag tänker på kaptenen uppe på bryggan. Jag vet att han är lite extra fokuserad när han ska angöra fartyget i hamnen. Två propellrar fram och två bak för att kunna manövrera båten smidigt. En oro är småbåtarna i hamnen som kan vara i vägen. Men det går naturligtvis galant och alla kommer säkert och tryggt iland.

Nu väntar några veckors semester. Jag ser fram emot att umgås med familj och vänner. Fredagsbrevet tar också semester och är tillbaka den 12 augusti.

 

Trevlig sommar !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s