Välkommen till verkstaden

Det som förenar många fastighetsägare i allmänhet och allmännyttan i synnerhet, är att det är mycket verkstad, dvs det görs en hel del.

Botkyrkabyggen pratar inte bara om vikten av underhåll och stambyten i våra bostäder, vi genomför det. Det innebär att vi informerar hyresgäster, inhämtar medgivanden, evakuerar vissa boende, handlar upp entreprenörer, följer upp ekonomin, osv.

Botkyrkabyggen pratar om att motverka segregation och öka tryggheten och vi genomför trygghetsvandringar, plockar skräp, städar trapphus, stödjer och samverkar med föreningslivet, samverkar med kommunen och Polisen, ser till att ”Kul i sommar” sysselsätter nära tusen barn varje sommarlov, stödjer nattvandrare, åtgärdar klotter och skadegörelse, osv.

Botkyrkabyggen antar Sveriges Allmännyttas klimatutmaning och vi sparar energi genom insatser i vår drift, satsar på fossilfria transporter, ska installera laddstolpar, satsar på vindkraft, solceller.

Botkyrkabyggen lyfter fram hållbarhet som en ledstjärna i allt vårt arbete och visar i konkret handling hur det går till.

Detta klarar ingen aktör på egen hand. Det krävs även en hel del analys så att man har kontroll, inte minst ekonomiskt.  Det kräver även samverkan med andra aktörer. Det behöver vi bli bättre på. Man har mellan varven nog med att samverka med sig själv – internt. Att blanda in en eller flera externa aktörer är nog så utmanande. Alla har sin agenda, och hur skapar man då en gemensam?

Här anser jag att Agenda 2030 – FN:s globala mål kan utgöra en sådan gemensam agenda, både internt och även i samverkan med andra externa aktörer. Här finns strukturen, målen, delmålen och indikatorerna.

Se gärna hur Jan Eliasson, FN:s fd vice generalsekreterare, under Almedalsveckan i år kommenterade allmännyttans viktiga roll och att agendan ska omsättas lokalt. Även Fredrik Törnqvist (vd Stångåstaden) och jag kommenterar.