Varm i hjärtat

Jag gick över parkeringen ute vid Hangaren i Alby igår eftermiddag. En liten grupp med fyra personer stod med sina resväskor, redo för hemresan. De var de sista besökarna som lämnade vår och Sveriges Allmännyttas fantastiska konferens ”Hemma hos Allmännyttan” igår. De tittade upp när jag gick förbi, någon sa: ”Tack för allt.” Jag möttes av leenden, trots den trötthet som den lilla kvarvarande skaran helt säkert kände efter två dagar med nya insikter, nya kontakter och mängder av inspiration och jag blev varm i hjärtat.

Jag lägger två fantastiska dagar till handlingarna. Ett stort och varmt tack till alla på Sveriges Allmännytta, Botkyrkabyggen, Hangaren i Alby och även andra som arbetat så hårt för att åstadkomma denna konferens. Det är inte en slump att det blev bra. Det ligger många timmars förberedelser och planering för att lyckas med en tillställning av detta slag. Cirka 300 deltagare besökte konferensen och Botkyrka och 68 olika allmännyttiga bostadsföretag fanns representerade.

est hemma hos an sept 19

Botkyrkabyggen har genom konferensen haft möjlighet att visa upp sina satsningar och ambitioner inom social hållbarhet. Vi har även haft möjlighet att få lyssna på kloka kollegor i branschen som delar med sig av sina erfarenheter och lösningar.

Både i Botkyrkabyggen och hos andra allmännyttor så finns mängder av exempel på bra insatser som stärker samhället. Utmaningarna ligger i att skapa långsiktiga strukturer och samverka med andra aktörer för att klara utmaningarna.

För att skapa långsiktighet behöver vi bygga in hållbarhetsfrågorna i vår ordinarie verksamhet. De ska inte ”åka sidovagn” i förhållande till ordinarie verksamhet. För att klara samverkan med andra aktörer behöver vi dela lägesbilden med våra partners och vara överens om mål, rollfördelning, styrning och finansiering. Allt detta är lätt att säga – men i ärlighetens namn  – ofta svårt att genomföra. Lösningen blir ofta ett projekt och det riskerar att bli kortsiktigt.

I Botkyrkabyggen tränar vi på att bli bättre på att samverka både internt och externt. Jag tycker att vår satsning på Effektiv Samordning för Trygghet (EST) tillsammans med Botkyrka kommun, Polisen och Brandförsvaret är ett bra exempel på det.

När jag backade ut från parkeringen vid Hangaren i Alby stod solen lågt denna vackra eftermiddag i september. Trots att tröttheten kliade i ögonen, så var jag fylld av energi och hopp.