Ledarskapet i fokus – tillsammans löser vi uppdraget

Den här veckan har jag fått tillfälle att berätta och beskriva för alla kommunens chefer hur jag arbetar med mitt ledarskap kopplat till verksamhetsutveckling och hållbarhet inom Botkyrkabyggen. Det känns på många sätt hedrande att få dela med sig till en så stor och erfaren grupp som har uppdraget att leda det viktiga samhällsuppdrag som vilar på kommunens verksamheter. Ingen individ eller organisation klarar dock hela uppdraget på egen hand. Vi måste lösa uppdraget tillsammans.

Komplexa utmaningar kräver långsiktiga lösningar. Det är svårt att bygga uthålliga, robusta lösningar som överlever exempelvis chefsbyten och olika trender, trots att grundproblemen kvarstår. Vi måste få in satsningar på hållbarhet i vår ordinarie verksamhet för att de ska trampa i takt med organisationen och vår verksamhetsutveckling.

Jag anser att det krävs en hel del av det vi ser inom ramen för Effektiv samordning för trygghet (EST) i Botkyrka, där kommunen, Polisen, Brandförsvaret och Botkyrkabyggen samverkar. Syftet är att säkerställa att parterna med utgångspunkt i en samlad kunskap om Botkyrka som plats samverkar för ett tryggt, öppet och demokratiskt samhälle. Varje part vet sin roll i arbetet och träffas regelbundet för att stämma av lägesbilden. Det finns även en överenskommelse mellan parterna som tydligt beskriver den gemensamma satsningen.

Det tar tid och stort engagemang för att bygga upp en långsiktig samverkan. Vart efter tiden går så etablerar sig formen, både mellan och internt hos respektive part, allt mer. Vi analyserar, löser problem, flyttar fram positionerna och utvecklar metoderna.

Ledarskapet är helt avgörande för om detta ska lyckas. Det är när vi som ledare markerar prioritet och fattar beslut om konkreta åtgärder, som det verkligen händer. Det går från prat till handling. Då krävs det mod, lyhördhet, respekt, tillit, klokskap, tydlighet, kommunikation – ja listan kan göras lång. Det krävs allt det som jag vet finns inom kommunen och även hos Botkyrkabyggen och andra viktiga samhällsaktörer.

Vi ska skapa hållbara strukturer, gå från ord till handling och sträcka oss något utanför de gängse ramarna för att lyckas.