Minnen från förr

Så ofta jag får möjlighet, brukar jag påminna om att en bostad är mer än väggar, tak och golv. Det är våra livsplattformar och våra barns uppväxtmiljöer.

Jag har många minnen från förr, men ett av de starkaste minnena är när jag flyttade in i min första egna lägenhet. Jag hade ställt mig i kö hos Botkyrkabyggen och en dag ringde de tillbaka med ett erbjudande om en etta i Bremora. Detta var i början av 80-talet och det mesta var analogt på den tiden. Jag fick möjlighet att gå och titta på lägenheten innan jag tackade ja. Den låg på nedre botten med egen uteplats. Jag tyckte den var perfekt, tackade ja och fick hem hyreskontraktet via posten för underskrift.

Den känslan när jag för första gången satte nyckeln i dörren och vred om och klev in i den lilla hallen, den glömmer jag aldrig. Det ekade tomt i frånvaron av möbler, gardiner och mattor, men jag ville aldrig sluta le. Jag gick runt, runt och tittade på de cirka 30 kvm, som för att låta det sjunka in att det faktiskt hände mig. Min hand strök över köksbänken och jag öppnade och stängde alla lådor och skåp i det fina köket. Jag öppnade altandörren från köket till uteplatsen. Det var vår och några ensamma tulpaner ropade efter sällskap i rabatten. Väl inne igen satte jag mig på parkettgolvet i det enda rummet. Lyckan var total och jag kände mig redo att som 20-åring börja en ny fas i livet.

Drömmen om en egen bostad finns hos många unga idag. Många står i Botkyrkabyggens bostadskö. De kommer sannolikt att få stå där bra mycket längre än de tio månader jag fick vänta på 80-talet. De tvingas ofta bo kvar hos sina föräldrar, som inneboende eller kanske tar ett olagligt andrahandskontrakt till överpris med alla risker det innebär efter skärpningen av lagen den 1 oktober i år. Även om det fortfarande behövs fler bostäder för yngre, så känns det bra att Botkyrkabyggen bygger och underlättar för ungdomar när de söker bostad.

I slutet av 2016 blev de senaste ungdomsbostäderna bostäderna klara i Storvreten och i Tuna.  74 nya bostäder kunde hyras ut till åldersgruppen 18-25. Kontraktet är på max fyra år och man behåller sin plats i bostadskön under tiden. Det är extra svårt att komma in på bostadsmarknaden för ungdomar som inte hunnit samla på sig många köpoäng. För att det ska bli en jämn åldersfördelning delas lägenheterna upp efter ålder. Vissa lägenheter kan bara 18-åringar söka, andra bara 19-åringar och så vidare. Lika många lägenheter går till varje ålderskategori. Vi har även en möjlighet för unga mellan 18-30 år att söka så kallad ”Kompisbo”. Där publiceras lägenheterna på facebook,  först till kvarn gäller och att man har en kompis att dela bostaden med.

Är detta tillräckligt ? Nej, vi kan och bör göra mer. Det visar dock att vi måste arbeta med både nyproduktion och befintliga bostäder. Det går även att arbeta med bostadskön så att vi kan underlätta för yngre som inte hunnit få ihop kötid.

Ett självständigt liv handlar om både bostad och arbete, där Botkyrkabyggen kan göra skillnad.