Eurhonets generalförsamling 2019 i Stockholm

Veckan inleddes med ett strategiseminarium för styrelsen, plus styrelsemöte och avslutades med att vårt Europeiska bostadsföretagsnätverk (European housing network) hade sin årliga generalförsamling  – i Stockholm med Familjebostäder som värd.

Euronet är ett nätverk med 40 olika bostadsföretag från Frankrike, Tyskland, Italien, Sverige och England. Nätverket stödjer medlemmarnas erfarenhetsutbyte, samverkan, utveckling av nya idéer och innovationer. Se gärna mer om Eurhonet här:

Eventet med konferens och generalförsamling (General Assembly) omfattar två dagar, där den första handlade om ”The Digital world”.  Efter öppningsanföranden från Familjebostäders VD Jonas Schneider och Eurhonets president Mr Jon Lord, så talade Christoffer Börjesson från Fastighetsägarna Stockholm om digitalisering och affärsutveckling i fastighetsbranschen.  På det följde gruppdiskussioner bland delegaterna där vi skulle försöka besvara olika frågor:

• Ska medlemmar i Eurhonet utöka servicen till sina hyresgäster? I så fall med vad och hur slår man vakt om huvuduppdraget om man börjar erbjuda fler tjänster?
  • Hur ska medlemsföretagen möta kraven på tjänster med ökad kvalité och samtidigt slå vakt om prisbildning och effektivitet?
  • Hur ska vi få hävstångseffekt på investeringar i digitala tjänster som innebär förbättringar i servicen till våra hyresgäster?
  • Hur ska vi bäst använda den data vi äger i våra system, givetvis med hänsyn taget till gällande dataskyddsförordning?

IMG_5355

I min grupp kom vi sammanfattningsvis fram till att digitala tjänster kan ge ett mervärde och vara ett sätt att stärka hyresrätten. Men det gäller att ta kontroll över insamlad data och hjälpa våra hyresgäster att ta reda på vad de faktiskt behöver, det kan vara svårt att se de möjligheterna i förväg. Vi kom också fram till att det finns en risk att vi tar fram lösningar på dagens problem istället för morgondagens utmaningar. Vi tror också att möjligheten att göra individuella val i digitala tjänster kommer bli allt viktigare för hyresgästerna. Exakt hur de nya affärsmodellerna för digitalisering kommer att se ut är svårt att veta, men många hade tankar och idéer kring vad det skulle kunna vara och hur det skulle kunna kopplas till bruksvärdet, det vill säga hyran. Dataskyddsförordningen GDPR kom naturligtvis också upp i diskussionerna.

Dag 1 avslutades med studiebesök hos Familjebostäders nyproduktion i Älvsjöstaden. Intressant att se hur en ny stadsdel växer fram!

Dag 2 innehöll bland annat en rapport från de olika ämnesgrupperna – hållbar nyproduktion, social integration, åldrande och IT i bostäder och kommunikation.

Nya medlemmar från Tyskland, Sverige, Italien och Danmark hälsades välkomna. Vi fick även rapporter från utbytesprogrammet och ”Junior Executive Academy”. Det blev även prisutdelning i ”Eurhonet CSR Awards”, där projektet Age better in Sheffield vann, som motverkar ensamhet bland äldre.

Vi fick en föredragning av nya affärsplanen 2020-2022 och förmiddagen avslutades  med generalförsamlingen där man bland annat fastställde den finansiella planen, affärsplanen, årsredovisningen och nya medlemmar. Hela eventet avslutades med lunch.

Det som är så uppenbart är att hela Europa kämpar med att lösa servicen för allt fler äldre, bostadsbrist i större städer, segregation, digitalisering och hållbarhetsfrågorna. Det är naturligtvis av stort värde att vi kan lära av varandra, undvika misstag och omsätta framgångsrika satsningar på hemmaplan. Även om regelverken kring hyror och byggnation skiljer sig åt, så hittar vi en hel del gemensamt.