Tack ÖrebroBostäder <3

Senast jag var i Örebro, var i våras på SABOs kongress 2019. Kongressen ägde rum på Conventum och jag deltog som observatör. Som värd för kongressen stod det allmännyttiga kommunala bostadsföretaget ÖrebroBostäder AB. Under kongressen fattade ombuden flera viktiga beslut, bland annat att byta namn på SABO till Sveriges Allmännytta och att öppna för associerade medlemmar.

I veckan var det dags att besöka Örebro på nytt. Den här gången var det Botkyrkabyggens styrelse och ledningsgrupp som gjorde ett studiebesök hos Öbo (ÖrebroBostäder). Vi hade bett om att få höra om deras nyproduktion, renoveringar, trygghetsarbete inom ramen för EST (Effektiv Samordning för Trygghet)  och hållbarhetsarbete.

öbokungsplan.jpg

Dagen började tidigt då bussen avgick från kommunhuset i Tumba redan kl 7.00. Ganska snart övergick sorlet i bussen till en mer sömnig färd genom landskapet. Efter två timmars resa och en kopp kaffe i Öbos fina lunchrum, var alla pigga att komma igång.  Vi fick en spännande rundtur med bussen i Öbos bestånd. Våra eminenta guider var chefen för hållbar utveckling Anna-Carin B Magnusson och gruppchefen för projektutveckling Sanna H Bolinder. De visade oss bland annat kvarteret Karmen, byggt 1962 där man byggt på taken med nya våningsplan och försett fastigheten med solceller, energilager mm. Vi fick även ta del av Norrstjärnan, som är Öbos första träbyggnation. Med en trästomme istället för en betongstomme, räknar Öbo med att minska klimatpåverkan med 44% räknat i ton CO2e. Vi tittade på Varberga centrum och de planer som finns för att lyfta området. Rundresan avslutades i kvarteret Kungsplan som både omfattade nyproduktion och ombyggnation på ett väl avvägt sätt.

öbo lunch

Efter rundturen var det dags för lunch tillsammans med Öbos VD Ulf Rohlén och sedan fick vi lyssna till Öbos arbete med EST. Botkyrkabyggen arbetar enligt samma modell och det var intressant att jämföra resultat. Öbo har hållit på några år längre än Botkyrkabyggen, så det var mycket intressant att höra om deras analyser och erfarenheter. Dagen avslutades med renoveringar och hållbarhetsfrågor. Det var en hel del frågeställningar kring renoveringar (omfattning, hyressättning mm)  där vi gjorde liknande bedömningar som Öbo.

Vid 16:30 var det dags att tacka för oss och åka hem. Det var en trött samling som gungade hem mot Tumba. Jag vill verkligen tacka Öbo för ett mycket välarrangerat och givande studiebesök. Det är så givande att få lyssna till hur kollegor i branschen resonerar och driver sin verksamhet. Frågorna var många under hela dagen och därpå följde interna diskussioner kring hur det ser ut hos oss.

Stort tack till Öbo och trevlig helg!