Tack för allt ljus

Det är mörkt både när jag åker till jobbet och när jag är på väg hem. Det regnar och blåser. Jag är extra noga med att kolla att reflexerna är på plats. Till och med mina två hundar tvekar att gå ut, trots att promenaden brukar vara mycket populär. Katten ligger helst kvar inne. Jag känner mig mycket tröttare än vanligt och har extremt svårt att hålla mig vaken på kvällen.

Finns det något som lyser upp tillvaron under denna mörka tid på året. Jo det är ju att få tända adventsljusstaken i fönstret, att tända ljuset på frukostbordet och att titta på all fin utomhusbelysning som tänds. På vägen till jobbet finns det många fina utomhusbelysningar att titta på. Kreativiteten hos de som lyser upp sina trädgårdar har ökat markant de senaste åren.  Det finns ljus i alla former – renar, isbjörnar, tomtar som klättrar upp och ned för stegar på fasad, ljusslingor som ser ut som ”ljusregn” och mängder av olika färger.

Fittja ny belysning

Just i slutet av november så är denna konsert av ljus i olika former – både ute och inne – så välkommen. Ljuset kommer också till våra bostadsområden. Dels handlar det just i år om att Botkyrkabyggen satsat extra mycket på att förbättra och utöka belysningen överlag. Dels så lyser det upp så fint i granar mm utomhus och  i många fönster med julstjärnor och adventsljusstakar. Snart tänder De Laval i Tumba, sin vana trogen ”GOD HELG” på sin fasad.

Lagom tiljusgran Albyll advent kom även ett litet snötäcke till Botkyrka. Det blir en helt annan upplevelse av landskapet när marken pudras med snö. Mörkret får inte samma skoningslösa grepp. Ljuset i december gör att vi klarar oss fram till dess att mörkret åter få ge vika för ljuset efter den 22 december.