Vad håller du på med?

Frågan kan uppfattas som provokativ. Men syftet med frågan är inte att ifrågasätta vad du gör, utan att ta reda på din drivkraft och den djupare meningen med ditt arbete. Som ledare så är det mitt uppdrag att beskriva och tydliggöra målet och syftet med vår verksamhet på ett sådant sätt att alla förstår sin roll och sitt uppdrag. Många vittnar om vikten av att se sin del i ett större sammanhang och vi vet att det har stor betydelse för trivseln på jobbet.

Om vi som ledare missar att tydligt berätta om målet och syftet så kommer våra medarbetare och underställda chefer att finna sina egna. Risken är då stor för att det blir spretigt och att verksamheten tappar kraft och styrning. Låt mig ta mitt favoritexempel med kedjan av människor som skickar hinkar med vatten från floden för att släcka en eld. Om vi inte berättar för den som fyller hinken i floden (och som inte ser elden) att vattnet ska släcka en eld, så kanske hinken inte blir tillräckligt fylld, det spills mycket när hinken skickas vidare och alla hinkar kanske inte ens kommer fram. Resultatet blir att det tar lång tid att släcka elden, eller att det inte ens är möjligt att släcka den. Mitt uppdrag kan vara att fylla på vatten eller att skicka en hink vidare i kedjan – men det jag håller på med är att släcka en eld. Det gör en enorm skillnad om jag vet om det eller inte.

Jag brukar även säga att det är frågan om man murar sten eller bygger en katedral. I mitt ledarskap ingår det att beskriva huset som brinner eller katedralen vi bygger, så att mina medarbetare och chefer kan prioritera och fatta kloka beslut. En sådan organisation har förutom nöjdare medarbetare, även mycket lättare att delegera ansvar och bibehålla styrning och genomförandekraft. Inom Botkyrkabyggen använder jag både Agenda 2030 och vårt övergripande mål att öka våra marknadsvärden för att kommunicera och styra.

Den här arbetsveckan avslutar jag genom att medverka i Ledarnas pod : ”Miller möter ledare”. Andreas Miller är förbundsordförande i Ledarna och har en bakgrund som chef och programledare på Sveriges Radio. I varje avsnitt bjuder han in ledare för att få deras syn på aktuella samhällsfrågor som digitalisering, inkludering och framtidens ledarskap.

Där kommer jag att utveckla fler tankar kring ledarskap. Jag vet inte när det sänds, men återkommer när det blir aktuellt.

https://www.ledarna.se/utvecklas-som-chef/filmer-och-poddar/miller-moter-ledare/

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s