God Jul och Gott Nytt År!

Vi har väl alla våra traditioner så här till jul, även om inte alla firar just julen. Kanske träffar vi släkten, äter god mat, vissa ger varandra julklappar och många njuter av att vara lediga. Julen kan vara ljus och varm och full av förväntan och gemenskap. Men den kan också vara ensam, ödslig och tydliggöra det man saknar som exempelvis umgänge, fast bostad, gemenskap, pengar att spendera.

Den ofrivilliga ensamheten är stor i vårt land, framför allt bland äldre. Julafton kan vara den mest ensamma dagen på hela året. Därför blir jag extra glad när jag ser alla förberedelser på olika håll för att lindra ensamheten under julhelgen. För sjätte året ordnas det öppna julfirandet ”Jul i gemenskap”. I år är det i Tumba kyrka, Prästgårdsvägen 1 i Tuna. Det är Botkyrka församling och Hela Människan Huddinge-Botkyrka-Salem med stöd av kyrkor i Botkyrka och Salem samt volontärer som står som arrangörer. Restaurangen Lollis i Hallunda centrum bjuder hemlösa och pensionärer på julbord på julafton. Äldreboenden runt om i vår kommun förbereder så att julen ska bli en högtid för fler. Jag vill även nämna det fina initiativet från en simhall i Sundbyberg. På julafton håller de öppet för hemlösa och ensamma. Det blir åttonde året i rad som julbadet anordnas. Förra året kom 170 personer för att få håret klippt och fötterna omskötta av volontärer. Ännu fler kom för att äta och hämta skänkta kläder.

Så det finns många goda krafter i vårt samhälle som engagerar sig för ensamma, utsatta och hårt prövade människor. Det är omöjligt att nämna alla, då de flesta verkar i det tysta i vardagen och gör stor skillnad. Så här till jul växer aktiviteterna och allt fler vill göra skillnad med socialt hållbara insatser i samhället. Det är fint. På Botkyrkabyggen stödjer vi föreningslivet i vår kommun. Både klimat/miljömässig och social hållbarhet går som en röd tråd genom hela vår verksamhet. Jag är så stolt över att vi kan göra skillnad.

Jag vill tacka all personal och styrelsen för ett fantastiskt 2019, och ser verkligen fram emot verksamhetsåret 2020.

Nu tar Fredagsbrevet jullov och återkommer den 17 januari.

God Jul och Gott Nytt År!