Den årliga kundenkäten – NKI

Varje år skickar Botkyrkabyggen ut en enkät till hyresgästerna för att ta reda på deras åsikter om det mesta som rör deras boende. Enkäten är omfattande och den delas ut till 50% av hyresgästerna ena året och 50% av hyresgästerna året därpå. Som hyresgäst svarar man således på frågorna vartannat år.  Det går bra att svar på frågorna digitalt om man föredrar det.

Botkyrkabyggen anlitar företaget Aktivbo för att genomföra kundundersökningen. Det har vi gjort i några år och därför har Botkyrkabyggen en bra bild av vad hyresgästerna anser och även hur resultatet har förändrats över tid. I år gick jag tillsammans med Jonatan, bovärd i Norsborg, och delade ut enkäterna. Vi ringer på varje dörr och lämnar över enkäten personligen om hyresgästen är hemma. Om inte någon öppnar, så lägger vi den i brevinkastet.

62,5% svarade på årets mätning. Det är en ökning mot förra året och året innan. År 2017 svarade 52,7% på enkäten. Det är en ökning med nästan 10 procentenheter. På den övergripande nivån så mäter vi resultatet i två index: serviceindex (ta kunden på allvar, trygghet, rent och snyggt och hjälp när det behövs) och produktindex (lägenheten, allmänna utrymmen och utemiljön). Båda har ökat och ligger nu på 77,2 (serviceindex) och 74,4 (produktindex). Glädjande nog efter alla satsningar 2019, är det tryggheten som står för den största ökningen i serviceindex och lägenheten har ökat mest i produktindex.

Botkyrkabyggen står sig väl i jämförelse med andra stora privata och allmännyttiga bolag som gör samma kundundersökning genom Aktivbo.

Nu kommer vi att arbeta vidare med vårt resultat och analysera det på varje bostadsområde. Handlingsplaner kommer att upprättas och de kommer att kommuniceras ut till våra hyresgäster. Sedan blir det verkstad och genomförande under året och när vi mäter resultatet i slutet av året – då gör vi ett ännu bättre jobb för våra hyresgäster!